artikel

Zuivel en ondervoeding: de wetenschappelijke stand van zaken

Eten & Drinken

Ouder worden gaat gepaard met diverse veranderingen, waaronder
vermindering van fysieke activiteit, eetlust, spiermassa, spierkracht
en botmassa.

Zuivel en ondervoeding: de wetenschappelijke stand van zaken

Bij ouderen is ongewenst gewichtsverlies een veel
voorkomend probleem met belangrijke biologische, psychologische,
sociale en economische gevolgen.

Risico ondervoeding hoog

Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 blijkt dat bijna
1 op de 2 patiënten in instellingen risico loopt op ondervoeding en dat
ca. 20% van de patiënten daadwerkelijk ondervoed is. De hieruit
voortkomende extra kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg zijn
aanzienlijk en worden ingeschat op minimaal 280 miljoen euro per jaar.

Eiwitrijke producten

Met het oog op het welzijn van de patiënt maar ook om financiële
redenen is het onder andere voor ziekenhuizen en zorginstellingen
belangrijk om ongewenst gewichtsverlies te voorkómen, dan wel
vroegtijdig te herkennen en te behandelen (van der Heijden, 2009;
Halfens, 2012).

Deze whitepaper geeft inzicht in de rol die eiwitrijke producten kunnen
spelen bij het behoud van spiermassa en –kracht en bij het behoud van
lichaamsgewicht bij ouderen, gebaseerd op recente wetenschappelijke
ontwikkelingen.

Zuivel en ondervoeding: de wetenschappelijke stand van zaken

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels