artikel

Leveranciers: ‘Maaltijdentest MAX onverantwoordelijk’

Eten & Drinken

Maaltijdleveranciers die met hun maaltijden door Omroep MAX zijn getest, zijn op z’n zachtst gezegd ‘teleurgesteld’. Wilco Jansen van Sligro Food Group (Maaltijdservice.nl): “Helaas wordt in de testmethode en vooral in de communicatie over de uitslag weinig onderscheid gemaakt tussen feiten en meningen. Wij vinden deze werkwijze onverantwoordelijk.”

Leveranciers: ‘Maaltijdentest MAX onverantwoordelijk’

Nutrilab onderzocht voor de kant-en-klaarmaaltijdentest van Omroep MAX veertien maaltijden (een Hollandse maaltijd, een pasta en een vegetarische maaltijd) op smaak, voedingswaarde en hygiënische bereiding. Hieruit bleek dat in 29 procent van de geteste maaltijden teveel bacteriën zitten.

Eén maaltijd scoorde op smaak en beleving hoger dan een zes, de andere maaltijden zaten daaronder. Zeven maaltijden scoorden een vijf of lager. Wat voedingswaarde betreft houden de leveranciers zich over het algemeen aan de waardes op het etiket.

‘Onze norm hanteert ruimere grens’

De conclusie ‘teveel bacteriën in kant-en-klaarmaaltijden’ blijkt genuanceerder te liggen. “Het laboratorium hanteerde de hygiënecode voor Horeca. Wij hoeven niet aan die norm te voldoen. De voor ons geldende norm hanteert een ruimere grens”, vertelt Alexander Blaauw, commercieel manager van Vers aan Tafel.

> Lees ook de gratis te downloaden whitepaper Eten in de zorg: 6 hot topics

“Voor iedere aparte maaltijdcomponent geldt een andere norm. Hierop laten we ons ook regelmatig testen. Wij nemen het de testers kwalijk dat ze alleen inzoomden op het Aëroob mesofiel kiemgetal en Enterobacteriaceae. De hoeveelheid schiet immers enorm omhoog als er bijvoorbeeld koude kaas of gehakte koriander over de maaltijd wordt gestrooid. Dat is logisch, maar of dat ook gevaarlijk is? De onderzoekers hebben bijvoorbeeld niet specifiek de gevaarlijke bacteriën Salmonella, E-coli en Listeria getest.”

Onafhankelijke test wijst anders uit

Toen het voor Lekker Thuis en Vers aan Tafel duidelijk werd dat er maaltijden naar Omroep MAX voor een test gingen, stuurden zij maaltijden van diezelfde serie naar Nutrilab en laboratorium Ecca. In tegenstelling tot de test van Omroep MAX constateerden Nutrilab en laboratorium Ecca een laag Aëroob mesofiel kiemgetal. De waardes zitten ruim onder de aanvaardbare grens.


Het lijkt dat de koelketen onderbroken is


“De grote verschillen in de resultaten zijn voor ons onverklaarbaar, mits het vervoer van de producten tot consument of laboratorium correct verlopen is. Het lijkt voor ons sterk aannemelijk dat de koelketen onderbroken is”, aldus Paul Keesom, operationeel manager van Lekker Thuis.

‘Aanbieders moeten striktere norm hanteren’

Ook al gelden de normen die de test van Omroep MAX hanteerde niet voor de maaltijdleveranciers, voor de omroep blijft het een feit dat er in 4 van de 14 maaltijden een te hoog kiemgetal is aangetroffen. “We maken ons zorgen dat er geen duidelijke HACCP-norm voor de kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden is”, reageert Jeroen Bos, communicatie-adviseur bij Omroep MAX.

“Met name wanneer men bedenkt dat veel eindgebruikers van de maaltijden een grotere kans op een verzwakte weerstand hebben. Het zou dus veel logischer zijn als de aanbieders een striktere, in plaats van een ruimere norm dan de in dit geval door Nutrilab gehanteerde HACCP-norm voor Horeca gebruiken.”

‘Ouderen hebben een andere smaak’

De diepvriesmaaltijd van Food Connect kwam als beste uit de bus in een steekproef van de omroep. De maaltijden van apetito en Maaltijdservice kwamen op een gedeelde tweede plaats. De koelverse maaltijd van Food Connect eindigde op de derde plaats. Hoewel Rogier Terhalle van Food Connect blij is dat het bedrijf als beste uit de test komt, vindt hij dat er wel meer senioren in het smaakpanel hadden gemogen om een representatiever beeld te krijgen.


Beetgare spaghetti willen ze niet


Het smaakpanel bestaat namelijk uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok), Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist), Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) en Tim Seure (levensgenieter en 60-plusser). Blaauw is het eens met Terhalle. “Ouderen hebben een andere smaak en kunnen over het algemeen minder goed kauwen. Beetgare spaghetti willen zij niet.”

Maaltijden dagelijks getoetst

Onze gemiddelde smaakwaardering is 8,6 op een schaal van 10, vertelt Wilco Jansen van Sligro Food Group. “Uiteraard is smaakbeleving heel persoonlijk, maar naar onze overtuiging sluit het geboden product erg goed aan bij de smaakwensen van onze klanten. Dagelijks worden deze maaltijden getoetst aan de gestelde norm, geproefd en indien nodig meteen bijgesteld. Deze bevindingen geven samen met de enquêteresultaten een meer gefundeerde beoordeling dan een éénmalige smaaktest die in opdracht van Omroep MAX is uitgevoerd door een panel van slechts vijf personen.”

Inzicht in het voedingspatroon

Bas Lammertink van apetito toont zich ‘zeker niet ontevreden’ met de uitkomsten. “Het oordeel ‘zeer goed’ voor de bacteriologische veiligheid onderstreept de hoge kwaliteitsstandaard die apetito zichzelf oplegt. Daarnaast zijn we er trots op dat onze vegetarische maaltijd de hoogste score behaald heeft en we gemiddeld genomen als beste beoordeeld zijn op smaak.”

Wel denkt Lammertink dat het voor de consument goed zou zijn om ook inzichtelijk te maken hoe, binnen het gehele assortiment, tot een gevarieerd en gezond voedingspatroon te komen. “Op die manier zouden de onderzoeksresultaten een meer uitgewogen beeld geven.”

Over tot de orde van de dag

Wat gaan de leveranciers doen met de testresultaten? Leveranciers Food Connect, Lekker Thuis, apetito en Vers voor thuis koppelen het naar eigen zeggen terug naar de organisatie. “Vooralsnog laten wij het zo”, reageert Alexander Blaauw daarentegen. Wilco Jansen besluit: “Wij vinden in het onderzoek één aandachtspunt en dat is het gewicht van de maaltijd. Dit is een verbeterpunt dat wij inmiddels opgepakt hebben. Verder gaan wij snel over tot de orde van de dag.”

Lees ook: Voedingswaardedeclaratie: wat is verplicht?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels