artikel

Ontbijt in het zorgrestaurant tegen vereenzaming

Eten & Drinken

Talrijke zorginstellingen bieden in hun restaurant de mogelijkheid om tussen de middag of ’s avonds een warme maaltijd of broodmaaltijd te gebruiken. Minder gewoon is het om ook het ontbijt in het zorgrestaurant te serveren. In De Vijverhof in Kampen gebeurt dit wel, met succes. Het is een sociaal gebeuren in huiselijke sfeer, dat helpt om de vereenzaming tegen te gaan.

Ontbijt in het zorgrestaurant tegen vereenzaming

Woonzorgcentrum De Vijverhof in Kampen biedt gescheiden wonen en zorg en er zijn daarnaast nog 30 tot 40 intramurale bewoners. Sinds ruim een jaar kan iedereen vanaf 8.00 uur terecht voor een gezamenlijk ontbijt, vertelt Henk Storm, teamleider voeding & restauratieve dienst. “Het idee is ontstaan vanuit de vraag van de bewoners. We kijken vanuit welzijnsoogpunt heel goed naar de wensen en behoeften die er leven. Het bleek dat er een aantal mensen waren die het maar niets vonden om ’s ochtends in hun eentje een broodje te eten. Daarom zijn we gaan regelen dat ze samen kunnen ontbijten.”

ontbijt in het zorgrestaurant

Ontbijt in het zorgrestaurant of op het eigen appartement

Wie hier geen belangstelling voor heeft kan natuurlijk gewoon op het eigen appartement ontbijten, benadrukt Storm. “De bewoners kunnen zelf spullen kopen in het winkeltje, of ze vragen dit aan de medewerkers, die hen ook kunnen helpen bij het smeren van de boterhammen.”

Een deel van de bewoners verkiest echter de gezelligheid van samen ontbijten in het zorgrestaurant, vervolgt Storm. “Eerst waren het er wel 15, nu iets minder. Er is natuurlijk verloop onder de bewoners, dus het aantal ontbijters wisselt. De dienstdoende medewerker eet ook steevast mee. Mensen vinden dat fijn; ze vinden het raar als die persoon niet mee-eet. We dekken gezellig de tafel, met placemats, mooi servies en we leveren er een krantje bij. Want we willen dat er een huiselijke sfeer is.”

Ontbijt vanuit een gekoelde broodbuffetwagen

Geserveerd vanuit een gekoelde broodbuffetwagen komt er van alles op tafel: van wit brood tot volkorenbrood, zuivel, havermout, fruit, zoetwaren, hartig beleg, een paar keer per week een gekookt eitje op verzoek, in het weekend een krentenbroodje.


Er zijn ook mensen die griesmeelpap willen, dat kan

Henk Storm, teamleider voeding & restauratieve dienst


Storm: “Er zijn ook mensen die griesmeelpap willen, dat kan. Er is veel mogelijk, als het maar binnen het budget blijft. We zetten potten beleg op tafel omdat dit bijdraagt aan het huiselijke gevoel. En mensen zijn dan vrij om geheel zelf te kiezen wat en hoeveel ze gaan eten. Vaak hebben ze natuurlijk wel hun vaste gewoonten, zoals iemand die altijd boterhammen met hagelslag neemt. Maar ze kunnen dan toch eens een boterham extra pakken of zich laten verrassen door een andere soort broodbeleg. Wij gaan dus zeker niet vooruitlopen op hun keuze en bijvoorbeeld alvast een boterham met pindakaas voor ze smeren.”

146B0730

Ontbijt in het zorgrestaurant een groot succes

De cliënten zijn zeer positief over dit initiatief en sowieso over de maaltijden en mogelijkheden in De Vijverhof, besluit Storm. “Wij hoeven nooit een advertentie in de krant te plaatsen, want via mond-tot-mondreclame is er voldoende reuring. Bij de avondbroodmaaltijd is er vaak nog wat meer aanloop dan bij het ontbijt omdat dan ook familie regelmatig mee-eet. Elke gezamenlijke maaltijd kan als sociaal gebeuren helpen om vereenzaming tegen te gaan. Dus vinden wij het belangrijk om de mogelijkheid te bieden samen aan tafel te gaan, ook bij het ontbijt!”

Klanten Deli XL ontvangen speciaal magazine Served 

Deli XL vestigt graag de aandacht op de verschillende eetmomenten gedurende de dag, te beginnen in de ochtend. Daarom valt op 14 oktober bij de klanten een special van magazine Served op de mat, genaamd Ochtendgloren.


We willen zorginstellingen inspireren om aandacht te vestigen op het ontbijt

Jelske Stoop, marketingmanager zorg bij Deli XL


DeliXL_JelskeStoop

Jelske Stoop

Jelske Stoop, marketingmanager zorg: “Hiermee willen we zorginstellingen inspireren om naast de warme maaltijd en de lunch ook aandacht te vestigen op het ontbijt. Voor het ontbijt is relatief weinig aandacht vergeleken met de warme maaltijd. Terwijl een lekker en gezond ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Hiernaast draagt een gezond ontbijt bij aan het tegengaan van ondervoeding.

Het traditionele ontbijt vs. alternatieve ontbijt

In Ochtendgloren komen twee soorten ontbijt aan bod, vervolgt ze. “In de eerste plaats het traditionele ontbijt: verschillende soorten brood, een croissantje, zoet en hartig beleg, een eitje, jus d’orange, kortom: herkenbare producten waar mensen vertrouwd mee zijn en die vooral in de ouderenzorg geliefd zijn. Daarnaast geven we ideeën voor het alternatieve ontbijt, waarbij het draait om vernieuwende, extra gezonde producten waar bijvoorbeeld in ziekenhuizen meer vraag naar komt. Denk aan smoothies, fruit, pancakes, yoghurt met diverse soorten muesli. Ook vergeten we de koffietijd niet, een moment waarbij lekkernijen als koekjes en gebakjes passen.”

> Lees ook 10 tips om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan


TIP! Dag van de Gastvrijheid

Op de Dag van de Gastvrijheid 2016, op 17 november in het Beatrix Theater in Utrecht, biedt Deli XL de bezoekers vanaf 9.00 uur de mogelijkheid om te ontbijten bij de stand. Kok en culinair adviseur Martin Ambachtsheer zal ter plekke zowel traditionele als alternatieve ontbijtgerechtjes bereiden. Iedereen is van harte welkom om te komen proeven en geïnspireerd te raken.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Deli XL

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels