artikel

Rivas, Marente en BrabantZorg strijden om ‘het beste Menu van de Zorg’

Eten & Drinken

Zorginstellingen Rivas, Marente en BrabantZorg strijden met zijn drieën om de titel ‘het beste Menu van de Zorg’. De voorrondes vonden plaats op 22 september in  Studio Senses Delft en op 29 september in Studio Senses Zwolle. Deze drie teams strijden voor de felbegeerde titel tijdens de Dag van de Gastvrijheid op 17 november.

Rivas, Marente en BrabantZorg strijden om ‘het beste Menu van de Zorg’

Totaalleverancier op het gebied van eten en drinken in de zorg Distrivers organiseerde de kookwedstrijd. De jury bestond uit kok Michael van ’t Hoff, journalist Elsie Schoorel en Alphons Smits werkzaam voor het LOC. “Het was een spannende strijd, waarin alle teams hebben geknokt voor het hoogste aantal punten en dus een plaats in de finale”, aldus jurylid Michael van ’t Hoff.

Rivas, Marente en BrabantZorg ontvingen de meeste punten

Rivas zorggroep, Marente en BrabantZorg kregen de meeste punten. Wat is de reden dat deze teams meedoen aan de wedstrijd ‘het beste Menu van de Zorg‘ en wat vinden zij belangrijk aan een maaltijd binnen hun instelling?

220916teamhorsthuis_DSC6227

1. Rivas Zorggroep: ‘New chefs in Healthcare’

Het team van Rivas Zorggroep bestaat uit Robin Schaap, Niels Zillig en Niels Bron. Niels Z. en Niels B. zijn inmiddels bezig met de laatste module aan het ‘Center for Gastrology’, alvorens zij hun eindstage kunnen lopen in het korte traject van de opleiding chef gastro-engineering. Tevens behoren zij beide tot de ‘New chefs in Healthcare’. “Met z’n drieën staan we voor lekker eten. Wij vinden dat lekker eten voor iedereen een recht zou moeten zijn. Zeker met de doelgroepen waar wij voor koken is dat enorm belangrijk vanwege het feit dat het bijna altijd om kwetsbaardere groepen gaat”, aldus de drie chefs van Rivas.

220916teamhorsthuis_DSC6480 2

2. Marente:  ‘Eten is een beleving’

Dat voor veel bewoners het eten het hoogtepunt van de dag is, begrijpen ze bij Marente maar al te goed. Koks Jaco Groen en Dirk Pieter van Leeuwen geven aan dat “eten en smaak heel persoonlijk is. Zelfs het aantal smaakpapillen op je tong is net zo uniek als je vingerafdruk. Eten en proeven doe je niet alleen met je mond maar met al je zintuigen.”

Het team van Marente doet mee aan de wedstrijd om collega’s te laten zien dat eten een echte beleving is en dat ‘out of the box’ denken soms makkelijker is dan je van tevoren zou denken. “Omdat de mensen die van zorg gebruik maken minder makkelijk uit eten gaan is het leuk om ‘uit eten in huis’ te brengen. Uiteindelijk willen we het volgende bereiken: maak van het eten elke dag een feest en dan zullen de cliënten en bewoners zeggen: ‘het is hier altijd het beste menu van de zorg’!”

eten serveren

3. BrabantZorg: ‘Met aandacht’

Jan van de Nieuwenhof, Anton van Kooij en Coby van Guick willen laten zien dat eenvoudige producten kunnen zorgen voor een spannende en lekkere maaltijd. “Waarom gebruik maken van zeer exclusieve producten? Vroeger maakten we gebruik van eenvoudige producten, die zijn voor de gasten herkenbaar. Kijken, proeven en ruiken… eten is spannend!”, aldus de drie chefs.

Door de technieken van smaaksturing toe te passen willen ze voor iedereen een lekkere maaltijd bereiden. Een maaltijd wordt bij Brabantzorg niet alleen met aandacht bereid, maar ook met aandacht geserveerd. De presentatie van de gerechten aan tafel zorgt ervoor dat de maaltijd een beleving wordt. Bij het samenstellen van het menu voor de wedstrijd zijn de cliënten betrokken. “Want uiteindelijk draait het om hun maaltijd”.

> Tijdens de Dag van de Gastvrijheid op 17 november is de finale. Wees welkom in het Beatrix theater te Utrecht, kom proeven van de schitterende gerechten die de drie teams serveren!
> Lees ook Finalisten ‘het beste Menu van de Zorg’ bekend

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels