artikel

Huiskamerconcept zorg: ‘Zien eten, doet eten’

Eten & Drinken

Twee keer per dag krijgen de cliënten van zorginstellingen een broodmaaltijd geserveerd. Hoe zorg je dat zij hier optimaal van genieten en goed eten? In twee zorginstellingen in Limburg en Flevoland zijn ze enthousiast over de gezamenlijke broodmaaltijd, waarbij de gezelligheid, actieve betrokkenheid en het zicht op de eetgewoonten grote voordelen zijn.

Huiskamerconcept zorg: ‘Zien eten, doet eten’

In zorgcentrum Buitenhaeghe (Leger des Heils Almere) zijn ongeveer een jaar geleden huiskamers ingericht, vertelt Ellen van Vuuren, afdelingsmanager van drie afdelingen. “De mensen die bij ons wonen zijn steeds kwetsbaarder qua gezondheid, maar we willen ze toch wat beweging en activiteit geven. In de huiskamers serveren we alle maaltijden. Voor de warme maaltijd kan men ook naar het restaurant en het is natuurlijk mogelijk op de eigen kamer te eten, dat geldt ook voor de broodmaaltijd. Maar verreweg de meesten komen naar de huiskamer.”

Bij het huiskamerconcept bestellen we iedere week andere producten

Daardoor is de voorheen gebruikte broodserveerwagen die langs de appartementen ging bijna overbodig geworden, vervolgt ze. “Op de huiskamers kunnen mensen gezellig samen eten; zien eten, doet eten! De dienstdoende verzorgende dekt de tafels met placemats en zet potten beleg neer. Mensen die het kunnen, smeren hun boterhammen zelf en soms smeren ze ook voor hun buurman. De bewoners kunnen aangeven waar ze zin in hebben en dat hoeft niet altijd hetzelfde te zijn; we kunnen per week andere producten bestellen.”

voeding bestellen


Binnen het vastgestelde budget hebben de afdelingen heel veel keuzemogelijkheid

Ellen van Vuuren


Ook bij Vincent van Gogh, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Noord- en Midden-Limburg, zitten de bewoners samen aan de broodmaaltijd, vertelt René van Bruxvoort, consulent eten, drinken, gastvrijheid en logistiek. “De cliënten wonen in units van zes tot zestien personen waar ze gezamenlijk eten. Sinds juli 2015 is onze keuken gesloten en bestellen we alles bij Daily Fresh Food. Binnen het vastgestelde budget hebben de afdelingen heel veel keuzemogelijkheden, ook voor de broodmaaltijden: bijvoorbeeld vier of vijf soorten brood, tien soorten vleeswaren en zes soorten zoet beleg. De afdelingen bepalen zelf of ze portieverpakkingen of potten gebruiken. Maar de meeste kiezen voor portieverpakkingen, vooral vanwege de hygiëne. Het is nu eenmaal een cliëntengroep waarvan het niet vreemd is als ze een mes aflikken en in een pot steken.”

Eén ambassadeur is verantwoordelijk voor de maaltijden

Per unit is één persoon verantwoordelijk voor de maaltijden, zegt Van Bruxvoort: “Dit zijn de ambassadeurs van eten, drinken en gastvrijheid. De ene keer is dit een verpleegkundig assistent, de andere keer een huishoudelijk medewerker. Mijn rol is om te sturen op de budgetten maar ook op de am­biance. Ik ben beschikbaar voor vragen en advies, en bezoek ook ongevraagd de afdelingen om te kijken hoe het gaat. In plaats van dienbladen op tafel zijn de tafels nu fraai gedekt met placemats en mooi servies.”


We kunnen er meteen op inspringen als iemand niet goed weet wat te kiezen

Ellen van Vuuren


In Buitenhaeghe is het huiskamerconcept in vele opzichten een succes, laat Van Vuuren weten. “Cliënten en familieleden zijn er blij mee; er zijn nog maar drie mensen die standaard op hun kamer eten. We maken ook mee dat mensen kilo’s aankomen doordat ze met anderen samen gaan eten.” Er is bovendien beter zicht op wat en hoeveel men eet, vult Van Vuuren aan. “We kunnen er meteen op inspringen als iemand niet goed weet wat te kiezen. Het enige wat soms lastig is, is dat een paar mensen ver dementerend zijn. Daarom willen anderen soms voor hun rust liever even alleen eten.”

attachment-Eten-in-de-ouderenzorg_cropped-66-446-332-0-160

‘Afdelingen bepalen nu zelf wat er wordt gegeten op de huiskamer’

Van Bruxvoort noemt als groot voordeel dat de afdelingen nu volledig zelf kunnen bepalen wat er op tafel komt, terwijl dat voorheen door de keuken gestuurd werd. “Al willen ze zeven dagen in de week boterhamworst, dat kan. Ook de etenstijden kunnen ze zelf bepalen. En ze hoeven niet meer dagen van tevoren te kiezen, dat geeft ook veel rust. Het enige waar ze aan moesten wennen is dat ze niet meer nog even snel iets konden wijzigen zoals voorheen. We zijn nu een enquête aan het ontwikkelen die in november de organisatie in gaat. Afhankelijk daarvan gaan we misschien nog bijstellen, maar mijn inschatting is dat de tevredenheid groot is.”

Van Vuuren geeft aan dat het qua uitvoering nog beter kan. “We zouden nog meer schwung aan de maaltijd willen geven en er nog meer tijd voor kunnen nemen. Nu gaat de verpleging soms al weer snel afruimen. Het kan ook nog huiselijker, door bijvoorbeeld een keer een krantje voor te lezen zodat het nog minder op een zorginstelling lijkt.”

> Download ook de whitepaper Zelfredzaamheid verbeteren met de broodmaaltijd 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels