artikel

Top 3 ziekenhuizen met ‘het beste voedingsconcept’

Eten & Drinken

Ziekenhuis Gelderse Vallei is volgens onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding het ziekenhuis met het beste voedingsconcept. Medisch Spectrum Twente en het IJsselland Ziekenhuis staan op respectievelijk plaats twee en drie.

Top 3 ziekenhuizen met ‘het beste voedingsconcept’

De Stuurgroep Ondervoeding deed onderzoek naar voedingsconcepten in ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van VWS. Aan het onderzoek werkte 96 procent van de Nederlandse ziekenhuizen mee.

1: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het meest optimale voedingsconcept bevindt zich volgens het onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit komt onder andere doordat de patiënt op elk moment kan bellen voor een maaltijd of tussendoortje. Het eten wordt vervolgens binnen 45 minuten bezorgd; iets dat bijna nergens anders mogelijk is. Voedsel is in het ziekenhuis tot een belangrijk speerpunt gemaakt, wat zich vertaalt in onderzoek dat het ziekenhuis doet naar voedselverspilling en het opzetten van richtlijnen voor de voedingswaarde van het eten. Daarbij is speciale aandacht voor eiwitrijke maaltijden, wat ondervoeding helpt tegen te gaan. Zo wordt de patiënt in de Gelderse Vallei bij het bestellen van eten aangemoedigd om eiwitrijke producten te bestellen.

2: Medisch Spectrum Twente

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente wist met zijn voedingsconcept de tweede plaats te bemachtigen. Het ziekenhuis scoorde hoog wegens het bieden van de mogelijkheid onbeperkt maaltijden en tussendoortjes te bestellen. Bijzonder in het Medisch Spectrum Twente is de iPad, waarvan de patiënt bij opname wordt voorzien, die gebruikt kan worden om eten en drinken te bestellen. Op de speciaal ontwikkelde app op de iPad kunnen patiënten ook internetten, televisie kijken en 24 uur per dag een servicemedewerker oproepen. Verder houdt het ziekenhuis specifiek rekening met de voedselvoorkeuren van kinderen.

3: IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel overtuigde de Stuurgroep Ondervoeding onder andere door het actief promoten van gezonde voeding aan patiënten. Het ziekenhuis biedt een onbeperkt aantal eetmomenten voor de patiënt, en een transparante menukaart. Ook in het IJsselland ziekenhuis wordt rekening gehouden met de eetvoorkeuren van kinderen. Daarbij is er de mogelijkheid voor bezoek om mee te eten met de patiënt. Tot slot kwam uit het onderzoek dat de multidisciplinaire samenwerking in het ziekenhuis op het gebied van voeding bijdraagt aan een beter voedingsconcept.

Onderwerpen die in het onderzoek aan bod kwamen, waren: voedingsconcept, logistiek, bestelprocedure, kinderafdelingen, assortiment, ambiance, tevredenheid en knelpunten, multidisciplinaire verantwoordelijkheid, kosten, voedingswaarde. De Stuurgroep Ondervoeding maakt alleen de top-3 uit het onderzoek naar voedingsconcepten in ziekenhuizen openbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels