artikel

Vlaamse en Nederlandse chefs vechten voor smaakvolle zorgmaaltijd

Eten & Drinken

Negen chefs en voedingsprofessionals uit de zorgsectoren van Nederland en België slaan de handen ineen om gezamenlijk te streven naar één doel: een smaakvolle zorgmaaltijd. Daarvoor is flinke een kennisimpuls nodig, zeggen ze. ‘We kunnen zo niet langer doorgaan in de zorg.’

Vlaamse en Nederlandse chefs vechten voor smaakvolle zorgmaaltijd

De chefs hebben zich verenigd in de New Chefs in Healthcare. Ze vinden dat zorgbehoevenden vaak industriële maaltijden voorgeschoteld krijgen, met als oogpunt winst in plaats van smaak. Ze willen de smaakvolle zorgmaaltijd promoten. Deze is niet alleen gezond en veilig, maar ook financieel haalbaar, zeggen de chefs.

Een smaakvolle zorgmaaltijd is cruciaal om ondervoeding te voorkomen en om aan te sterken na een ingreep, zo is de gedachte. “We hebben ons voorgenomen lekker als de trekker van het hele verhaal te kiezen. Als het niet lekker is, heeft de rest van het treintje geen zin, men eet het toch niet op”, zegt Andy Verroeye, hoofd voedingszorg WZC Sint Vincentius, Kaprijke (België).

De New Chefs in Healthcare kennen twee basisprincipes: zo veel mogelijk zorgbehoevenden helpen en het beroep van zorgchef uitdragen en vooruitschuiven.

Smaak en Selectieve Smaaksturing als basis

Het initiatief is ontstaan bij het Center for Gastrology in Leuven, waar alle negen chefs een opleiding hebben gevolgd bij Edwig Goossens, docent en oprichter van het centrum. “Edwig is onze mentor. Door zijn gedrevenheid is bij ons het besef ontstaan dat we zo niet langer door kunnen gaan in de zorg.”

Goossens is tevens de architect van Smaak en Selectieve Smaaksturing, een methode om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. Verroeye: “Daar is ons initiatief op gebaseerd. Maar dat is een theoretisch verhaal, wij willen de praktische kant op poten zetten.”

Robots bieden een helpende hand

Om een smaakvolle zorgmaaltijd te kunnen creëren, zijn innovatieve hulpmiddelen nodig die chefs tijd en geld besparen, zegt Verroeye. “Er is een moderne manier van koken mogelijk in de zorg waar niet iedereen van op de hoogte is. Innovatie speelt daar een grote rol in. Denk aan robotica. Er zijn prototypes van robotarmen in de maak, aangestuurd door computers, die in de keuken snijwerk kunnen verrichten of mensen kunnen helpen met eten. Dat werkt kostenbesparend zonder dat er arbeidsplaatsen verloren gaan. Er komt juist tijd vrij voor dingen die echt belangrijk zijn, nuttige taken voor de bewoners.”

Samenwerken met scholen

Om de volgende generatie zorgchefs te bereiken en te motiveren, willen de New Chefs samenwerken met scholen, beroepsverenigingen en onderwijsprojecten. “De zorg wordt toch nog gezien als een zijspoor voor koks die het in de gastronomie niet redden. Wij willen het beroep weer sexy maken. Het beroep van chef in de zorg is niet meer oubollig en zonder toekomstperspectief.”

 


Andy Verroeye

Er is een moderne manier van koken mogelijk in de zorg

waar niet iedereen van op de hoogte is

Andy Verroeye, New Chefs in Healthcare

 


 

De vereniging werkt ook aan workshops, onder meer over koken voor mensen met kauw- en slikproblemen en voor oncologiepatiënten. Chefs, verpleegkundigen maar ook zorgbehoevenden zijn welkom. “Want iedere patiënt heeft zijn of haar eigen problemen met eten waar gericht een oplossing voor gevonden moet worden.”

Patiënten heel gericht helpen

De ambitie is om mensen heel gericht en op een kleinschalige manier te helpen. Verroeye. “Veel mensen hebben thuis problemen met maaltijden. Na een chemokuur vinden ze het eten vaak niet meer lekker en weten ze niet hoe ze meer smaak kunnen creëren, hoe ze maaltijden weer lekker kunnen maken. Wij kunnen ze daar gericht mee helpen waardoor ze weer het plezier terugkrijgen tijdens het eten.”

Ook kunnen mensen terecht op de website voor recepten. “Die kunnen we voor iedere persoon individueel aanpassen wanneer daar behoefte aan is. Want iedereen heeft een eigen smaakprofiel, dat ook weer kan veranderen na verloop van tijd.”

Nog een vereniging met hetzelfde doel

De New Chefs zijn niet de enigen die strijden voor smaakvolle zorgmaaltijden. Vorig jaar is de Internationale Federatie van Chefs opgericht, met een vergelijkbaar doel. Volgens Verroeye zitten de twee elkaar niet in de weg. “Ook die mensen hebben kwaliteiten en hoe meer verenigingen met dezelfde boodschap op de deur kloppen, hoe beter. Maar we mogen niet versnipperen, dus we werken samen. Het verschil is dat de New Chefs een nieuwe generatie van chefs vertegenwoordigt, mensen die nog hun hele carrière voor zich hebben.”

 


>>Chefs die interesse hebben, kunnen zich op de site inschrijven en krijgen dan de nieuwsbrief toegestuurd. Wie zich verder wil inzetten, kan contact met opnemen met de New Chefs. “We willen een zo groot mogelijk netwerk opbouwen. De bedoeling is dat zoveel mogelijk koks zich achter dit initiatief scharen”, zegt Verroeye. De ambities van de club reiken verder dan Nederland en België. “Dit is niet enkel een Vlaams of Nederlands initiatief. We willen dit in heel Europa uitdragen.”

De chefs willen daarom ook in gesprek met overheidsinstanties om het beroep werkbaar te maken, om hiaten in wetgevingen te dichten, om regelgeving te vereenvoudigen en om Europees en wereldwijd normen en standaarden af te spreken. Zo hoopt de vereniging bij te dragen aan het streven van de Europese Commissie in het project Active and Healthy Ageing om ouderen in 2020 twee langer te laten genieten van hun leven.


>>LEESTIP: Keuken Ikazia Ziekenhuis opent spreekkamer voor smaaksturing

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels