artikel

Is à la carte het beste maaltijdconcept voor ziekenhuizen?

Eten & Drinken

Uit onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding in 2016 kwam een top 3 van ziekenhuizen naar voren waarvan de eerste twee
à la carte werken: vrijwel de hele dag door kan de patiënt iets bestellen. Kunnen we concluderen dat à la carte het ideale concept is voor ziekenhuizen?

Is à la carte het beste maaltijdconcept voor ziekenhuizen?

Ziekenhuis Gelderse Vallei is volgens het onderzoek het ziekenhuis met het beste voedingsconcept. Medisch Spectrum Twente en het IJsselland Ziekenhuis staan op respectievelijk plaats twee en drie.

at your request gelderse vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei: At your Request!

Hoofd hoteldienst bij Gelderse Vallei Angelique Honderdors  vertelt hoe het werkt: “De patiënt krijgt een menukaart en kan op elk moment van de dag tussen 07.00 en 19.00 uur telefonisch bestellen wat hij of zij wil eten. Dat wordt dan binnen 45 minuten uitgeserveerd. Ons ziekenhuis is gelegen in de Food Valley en we vonden dat we een vooruitstrevend concept moesten hebben. Het belangrijkste was het bestelmoment zo kort mogelijk op het serveren. Ook wilden we een eigen keuken behouden. We zijn gaan kijken wat er op de markt was en waren meteen enthousiast over At your Request! We gebruikten eerst nog veel convenience en halffabrikaten maar bereiden inmiddels 80 procent zelf, vooral omdat je daarmee invloed hebt op de voedingswaarden.”

roomservice medisch spectrum twente

Medisch Spectrum Twente: Roomservice

Ook in Medisch Spectrum Twente (MST), de nummer 2 volgens de Stuurgroep, is men erg tevreden met het eigen concept dat in januari van 2016 in de nieuwbouw werd ingevoerd. Bedrijfskundig manager Michiel Klatte: “We hadden een aantal uitgangspunten: de patiënten liggen maar kort in het ziekenhuis, we willen minder hospitaliseren en het normale ritme van mensen zoveel mogelijk handhaven. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat de voeding het herstel bevordert. Ook het sociale aspect telt mee. De roomservicemedewerker besteedt niet alleen aandacht aan de voeding maar ook aan extra service zoals een persoonlijk gesprek met de patiënt.”

Om de doelstellingen te bereiken, koos het MST ervoor alleen eenpersoonskamers in te richten. En elke patiënt beschikt over een iPad om te internetten, tv te kijken maar ook de om menukaart te bekijken en iets te bestellen. Klatte: “Of men nou twee keer per dag warm wil eten, kleinere porties wil of vaker brood, het kan allemaal. Van 7.30 uur tot 20.30 uur kan men onbeperkt bestellen. Ook de partner kan tegen een geringe vergoeding mee-eten.”

brood eten ijsselland

IJsselland: ’s ochtends en ’s middags brood, ’s avonds warm

Het concept van de nummer 3 volgens de Stuurgroep, het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, wijkt in die zin af dat hier niet de hele dag door besteld kan worden. Niettemin is de beleving hoog en wordt er maximaal geconsumeerd, zegt Sandra van der Knaap, manager hotelfuncties: “Wij bieden ‘s ochtends en ‘s middags een broodmaaltijd op vaste tijden en ‘s avonds een warme maaltijd. Daarnaast serveren we zelfgemaakte eiwitrijke tussendoortjes voor de patiënten die dat nodig hebben. En we bieden de mogelijkheid om halve porties of juist een dubbele portie te bestellen. Ik ben erg blij dat we een eigen keuken hebben kunnen behouden waarin we vers koken. We bieden variatie, gezonde maaltijden en de kosten zijn beperkt.”

Is à la carte de heilige graal?

Honderdors (Gelderse Vallei) ziet louter voordelen voor het à la carte concept. “Er zijn eigenlijk geen nadelen, het is een zeer flexibel systeem. Wij krijgen ook veel minder eten terug; we besparen ruim 30 procent afval. Ik verbaas me erover over dat het nog zo vaak voorkomt dat een ziekenhuis of zorginstelling bepaalt wanneer iemand gaat eten. Ik vind dat het een recht zou moeten zijn om zelf te bepalen wanneer je eet. Waarom zou je om vijf uur of half zes moeten eten terwijl dat niet je gewoonte is? Zoals wij het doen is één manier, maar het kan op verschillende manieren, passend bij je ziekenhuis. Belangrijk is wel om een goede rekensom te maken.”

rekenen beste voedingsconcept

Lagere investeringskosten voor het IJsselland

Aan de hand van dat rekenwerk heeft het IJsselland gekozen voor een concept waarbij de investeringskosten van de keuken lager waren dan wanneer er geregenereerd zou worden, zegt Van der Knaap. “Daarom vind ik het jammer dat de Stuurgroep niet gekeken heeft naar de financiële onderbouwing per ziekenhuis. Met ons systeem kunnen we de maaltijden heel goed afstemmen op de wensen. We horen vanaf dag één alleen maar positieve geluiden en krijgen vele complimenten. De consumptie is met zo’n 20 procent gestegen, wat bijdraagt aan het beter voelen en sneller herstellen.”

Klatte spreekt van een superpatiëntvriendelijk concept in zijn MST. “Maar elk ziekenhuis moet zelf bepalen wat belangrijk is en daar totaal voor gaan, want er komt wel wat bij kijken. Het is niet zo dat dit een simpel concept is dat je even implementeert.”

> Lees alle berichten over de Zorgmaaltijd

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels