artikel

Voedselveiligheid in de zorg: wat speelt er volgens deskundigen?

Eten & Drinken

HACCP gaat niet meer alleen over veilig voedsel verwerken, maar ook over bewust worden van besmettingsrisico’s, vertelde Anton François, themacoördinator HACCP, op het Nationaal Congres Veilig Voedsel. François, Ghislaine Mittendorff (NVWA) en Margreet van der Veer (IGZ) wierpen een blik op voedselveiligheid.

Voedselveiligheid in de zorg: wat speelt er volgens deskundigen?
Margreet van der Veer

“Hoe borgen we de veiligheid als we niet wekelijks de koelkast temperaturen?”, vroeg een zorgmedewerker in het publiek zich af over de nieuwe Hygiënecode voedingsverzorging voor woonvormen. Anton François, themacoördinator HACCP voor Waardigheid en trots, sprak over de nieuwe code in de workshop ‘Zorg met minder regels’ op het Nationaal Congres Veilig Voedsel in Zwolle. 

Anton François

Voedselveiligheid? Zoals thuis 

“Het moet zijn zoals thuis is ons motto”, vertelde de coördinator. Dus fileerden verschillende organisaties de boel regels tot een document waarvan voornamelijk de definitie ‘woonvorm’ is gewijzigd en het accent vooral wordt gelegd op bewustwording. Hierdoor vermindert de registratiedruk. “Kort gezegd geldt de code alleen voor eenvoudige huiselijke handelingen. Regenereren behoort daarom bijvoorbeeld niet onder deze code.” Hiervoor dient de instelling zich te houden aan de code voor zorginstellingen en Defensie. “De kern van de gewijzigde code is dat medewerkers bewust handelen. Zo geven we binnen de wet de dagelijkse praktijk in de woonvorm meer ruimte”, stelde François.  

HACCP en voedselveiligheid 

Veel registraties zijn hierdoor overbodig geworden. “Dat vind ik lastig”, reageerde de zorgmedewerker. “De kennis moet blijven, maar de registraties hoeven niet meer. Hoe weet ik nu of we aan de regels voldoen?” Haar buurman: “De registratie zorgde er ook voor dat het stukje basiskennis op orde bleef.”  

 


TGT versus THT 

Hoe zit het nou met de houdbaarheidsdatum TGT versus THT? Ghislaine Mittendorf, NVWA: “Wij kunnen er niet over uit als iemand iets met een TGT houdbaarheidsdatum niet weggooit ‘omdat het nog goed ruikt’. Zoals zalm. Doe dat alsjeblieft niet! Gooi TGT altijd weg als de datum verstreken is en gebruik je zintuigen bij THT.” 


Het is een zoektocht, beaamde François. Sommige woonvormen blijven registreren om de controle te behouden. Anderen laten zowel de registratie als de kennis los. Maar het kan ook anders, reageert een HACCP-coördinator. “Door bijvoorbeeld HACCP in de organisatie te beleggen bij één persoon. Medewerkers kunnen op mij terugvallen met vragen omtrent voedselveiligheid. Ook kom ik regelmatig op de afdelingen. Als ik dan zie dat iemand prei snijdt op een snijplank met vleeskruiden, vraag ik waarom hij dat doet. Tegelijkertijd leg ik uit wat kruisbesmetting is. Tijdens dat gesprek komen collega’s erbij staan. Ook spreken zij elkaar aan. Zo verspreidt de kennis zich als een olievlek door de organisatie.” 

Ghislaine MittendorffInspectie voedselveiligheid 

Hoe wordt het komende jaar gecheckt dat woonvormen aan de code voldoen? Daarvoor komen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op het podium. “Want er heerst veel onduidelijk over wie wat doet”, startte Margreet van der Veer, inspecteur bij de IGZ. “Kort gezegd gaat de NVWA over de veiligheid van voedsel en de IGZ over de veiligheid van zorg. De NVWA kijkt dus in de keuken en de IGZ laat deze buiten beschouwing.”  

Maar beiden instanties checken of een zorginstelling voldoet aan de Nederlandse regels omtrent veiligheid en de normen die het werkveld heeft gemaakt, vertelde Ghislaine Mittendorff, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA. Eigenlijk is het heel simpel, stelt ze. “Als de instelling de regels en normen niet toepast, krijgt het een maatregel die stimuleert om wel de regels en normen na te leven. En als een instelling nog steeds de regels en normen niet toepast, komen we in actie met toezicht.”  

Conflict bij voedselveiligheid

Hoewel het soms lijkt dat regels conflicterend zijn, “vullen we elkaar echt aan”, besluit de NVWA-inspecteur. “Maar altijd geldt de hoogste norm. En dat is wat we doen: toetsen aan de norm, meer niet.”

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels