artikel

Receptuur Beste Menu van de Zorg en Beste Dessert

Eten & Drinken

Tijdens de Dag van de Gastvrijheid op 16 november werd in het Utrechtse Beatrix Theater de finale van ‘het beste Menu van de Zorg’, een door Distrivers georganiseerde kookwedstrijd, gehouden. Wat was het winnende menu en welk dessert ontving de Gouden Dessertlepel? Wij zetten het voor-, hoofd- en nagerecht van de nummer 1 en het winnende dessert voor u op een rij.

Receptuur Beste Menu van de Zorg en Beste Dessert
Voorgerecht Beste Menu van de Zorg Rivas

Rivas Zorggroep, winnaar Beste Menu

Voorgerecht – Kip cocktail ‘Rivas Style’ 

INGREDIËNTEN VOOR 10 PERSONEN  

400 gram gerookte kipfilet
1 stengel bleekselderij
10 gram sambal
150 gram suiker
750 gram ananasschijven lichte siroop
100 gram witte wijn
¼ stuk peper rood
850 gram mangoschijven lichte siroop
15 gram vadouvan
250 gram volle yoghurt
5 tenen knoflook
10 gram dille
10 gram dragon
10 plak ontbijtspek recht
½ bakje Sisho Purper 

BEREIDINGSWIJZE
Pof de knoflook in een voorverwarmde oven op 220 graden 10 minuten. Zet de suiker met 150 gram water en de sambal op het vuur en breng aan de kook. Schil en snijd ondertussen de bleekselderij in dunne plakjes. Haal het mengsel van het vuur en laat hier de bleekselderij in trekken. Kook de alcohol uit de wijn en pureer deze samen met de mango, het pepertje en de vadouvan. De spek uitbakken in een koekenpan. De knoflook fijnhakken en mengen met de yoghurt, dille en dragon. Gril de ananas in een grillpan en snij de kip in mooie blokjes. Garneer het bord. 


Hoofdgerecht – Gehaktbal ‘Kiekeboe’ met stamppotje van zoete aardappel, broccoli en spekjes met geroosterde pijnboompitjes en amandelschaafsel 

INGREDIËNTEN VOOR 10 PERSONEN  

900 gram Gehakt hoh 3 mm
1 ei
3 tenen knoflook
250 gram paneermeel
50 ml Worcester saus
10 gram chinese 5 spices
10 gram piccadilo kruiden
10 gram garam massala
500 gram champignons
500 gram koksroom
75 gram blanke roux
50 gram kippenbouillon poeder
100 gram roomboter
200 gram mayonaise
1250 gram zoete aardappel
2 stuks limoen
1500 gram broccoliroosjes
30 gram amandelschaafsel
10 gram pijnboompitjes
250 gram spekblokjes
150 ml port
75 gram vleesjuspoeder
½ bakje chilicress 

Hoofdgerecht Beste Menu van de Zorg Rivas

BEREIDINGSWIJZE
Snij de champignons in plakjes en bak deze kort aan met een teentje knoflook. Voeg de room en kippenbouillonpoeder toe en bind af tot een ragout met de roux. Smeer uit op een plaat en koel terug. Meng het gehakt met het ei, 2 tenen knoflook, chilisaus, Worcester saus, de verschillende kruiden en het paneermeel. Maak balletjes van de afgekoelde ragout en vouw daar het gehakt omheen. Draai tot een mooie bal. Zet de oven op 300 graden. Bal 5 minuten in de oven, daarna oven terug op 122 graden met 66% vocht. Gaar tot 68 graden. Zet de zoete aardappels op met water voeg later de broccoli toe. Wanneer beide gaar zijn afgieten. Op smaak brengen met de mayo, roomboter en kippenbouillon. Kook de alcohol uit de port in de pan waar het gehakt in is gebraden en voeg 1 liter water toe en 75 gram juspoeder. Rooster het amandelschaafsel en de pijnboompitten in een pannetje. Maak het bord op met alle componenten en garneer mooi af. 


Nagerecht – Witte chocolademousse met karamel, sinaasappel, gemarmerde chocoladescherven, geroosterde kokos en limoncress 

INGREDIËNTEN VOOR 10 PERSONEN  

550 gram witte chocolade
150 gram kokosmelk
750 gram slagroom ongezoet
2 blaadjes gelatine
500 gram kristalsuiker
1 sinaasappel
100 gram pure chocolade
40 gram kokos klapper
¼ bakje limoncress 

Nagerecht Beste Menu van de Zorg Rivas

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de kokosmelk en laat hier 450 gram witte chocolade in smelten. Verwarm 100 gram slagroom en laat hierin de gelatine (eerst weken) oplossen. Sla de rest van de slagroom lobbig. Laat het chocolademengsel afkoelen en meng met de geslagen room. Smelt de overige witte choco au bain marie. Doe hetzelfde met de donkere chocolade. Smeer deze over hetzelfde stuk bakpapier uit en leg er nog een stuk bakpapier op. Rol dit met een deegroller dun uit en rol vervolgens op de deegroller. Laat dit hard worden in de vriezer en breek er vervolgens stukken van. Zet de suiker op met een klein laagje water. Laat dit karamelliseren tot een mooie heldere karamel. 


Treant Zorggroep, Gouden Dessertlepel voor beste dessert

Nagerecht – Fruit trio mix  

INGREDIËNTEN VOOR 10 PERSONEN  

500 gram aardbeien
250 gram perzik (blik)
3 bananen
100 gram spinazie
500 gram appel
300 ml slagroom ongezoet
30 gram bosbessen totaal 1 bakje
250 gram blanke vla
30 blaadjes muntblaadjes
suiker 

Dessert Gouden Pollepel

BEREIDINGSWIJZE
Maak het fruit schoon en maak drie smoothie mixen. Eén mix van perzik-banaan, één mix van spinazie-appel en één smoothie van alleen aardbei. Doe wat blanke vla onderin een glas en vervolgens eerst een laagje perzik-banaan, vervolgens een laag spinazie-appel en als laatste een laag aardbeien smoothie in het glas. Garneer af met een toefje slagroom en als finishing touch enkele bosbessen en munt. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels