artikel

Voedselveiligheid in de zorg: hoe te waarborgen?

Eten & Drinken

Het goed omgaan met onze voedselveiligheid is ook in de zorg een belangrijk aandachtspunt. Maar welke ontwikkelingen zijn er op dit gebied en hoe waarborg je de voedselveiligheid nu het beste als zorginstelling? Een blik op allerlei trends, ontwikkelingen en tips uit de praktijk en theorie van de zorg.

Voedselveiligheid in de zorg: hoe te waarborgen?

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om de veiligheid en kwaliteit van ons voedsel en voedselveiligheid. Zo kopte een nieuwsbericht in 2011 al over de groeiende bezorgdheid van Nederlanders over hun eten. Maar ook in de zorg kwam steeds meer bewustzijn over de risico’s rondom onze voedselveiligheid, getuige een column uit 2014  hierover. Ook het ministerie van VWS zelf worstelde met de regelgeving en bracht in 2016 de knellende HACCP-regels in kaart. Het afgelopen jaar laaide de discussie bij de met Fipronil besmette eieren wederom op. Hoe moest de zorg hiermee omgaan?  

Voedselveiligheid in 2017? Wat speelde er?

Een heleboel te doen op het gebied van voedselveiligheid dus. Maar wat waren nu de belangrijkste onderwerpen in 2017? “Voedselveiligheid gaat niet meer alleen over veilig voedsel verwerken, maar ook over bewust worden van besmettingsrisico’s”, vertelde Anton François, themacoördinator HACCP, op het Nationaal Congres Veilig Voedsel. François, Ghislaine Mittendorff (NVWA) en Margreet van der Veer (IGZ) wierpen een blik op voedselveiligheid. 

Voedselveiligheid? Uitfasering HACCP!  

En dan volgt in augustus van dit jaar ineens het nieuws dat de certificering van HACCP gaat stoppen. Reden voor die uitfasering? “Het aantal certificaten is significant gedaald en er zijn inmiddels voldoende alternatieven”, aldus Cindy Smolders van het SCV. Iets wat ook Johan Jongsma van Bureau de Wit, adviesbureau op het  gebied van voedselveiligheid en waterveiligheid, signaleerde. “Er zijn inmiddels enkele wereldwijd erkende systemen die een goed alternatief voor de HACCP zijn, zoals FSSC22000, BRC en IFS.” 

Veel gevolgen voor de zorgsector verwacht Jongsma dan ook niet. “Die werken namelijk vooral met de hygiënecode. Bovendien reguleren de markten dit zelf wel.” Experts Marcel Machiels van MM Food Consultancy, Gert-Jan Hemmers van Veiligvoedsel.nl en Toos Houwers van de Houwers Groep beamen het minimale effect voor zorginstellingen. Hun tip voor de zorg? Houwers: “Met goede interne audits maak je mensen wijzer en ontvangt men constructieve feedback. Hemmers: “Kies geen protocollen maar een systeem dat het gedrag van medewerkers borgt. Een systeem als ISO22000/FSSC bijvoorbeeld zoals Machiels aanraadt.  

Waarborgen voedselveiligheid? De praktijk!

Voor zover de theorie, maar hoe verloopt het waarborgen van de voedselveiligheid in de praktijk? Hoewel HACCP dus niet meer gebruikt zal worden in de toekomst, is het praktijkvoorbeeld van Amarant hierin wel inspirerend. De video laat een mooi kijkje achter de schermen van een zorginstelling die de regels simpel toepast, zien.  En anders zijn ook de volgende tips uit de praktijk een goede leidraad voor het waarborgen van voedselveiligheid in de praktijk. 

  • Begrijp het waarom 
  • Breng het gehele proces in kaart 
  • Peil het kennisniveau in de organisatie 
  • Breng de kennis op orde 
  • Zorg voor de faciliteiten om veilig te werken 
  • Zorg dat u op de richtlijnen kunt terugvallen
  • Stem de interne logistiek goed af
     

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels