artikel

Ouderen met smaak aan tafel

Eten & Drinken

Regelmatig, gezond en voldoende eten en drinken is belangrijk, maar juist ouderen vinden dat soms lastig. Bijvoorbeeld door afgenomen eetlust of gebitsproblemen. Hierdoor zijn in verpleeghuizen gemiddeld 20 tot 25 procent van de bewoners ondervoed. Hoe krijgt u ook hen weer met smaak aan tafel?

Ouderen met smaak aan tafel

Minder eten, en minder genieten van eten, heeft niet alleen te maken met wat er op het bord ligt. Sociale aspecten kunnen bijvoorbeeld de eetlust temperen, net als depressies en lichamelijke ongemakken. Maar ouderen kunnen ook minder eten omdat gerechten voor hen:

• anders zijn dan vroeger;
• lastig te kauwen en te slikken zijn;
• door medicijngebruik heel vlak smaken;
• de ‘huissmaak’ (voorkeurskruiding van de kok) hebben.

Door hier met maaltijden op in te spelen, kan het eten voor ouderen aantrekkelijker worden gemaakt.

Zoet doet goed

Veel dingen kun je leren eten, maar de voorkeur voor zoet is mensen aangeboren. Een zoete smaak is namelijk een teken dat eten of drinken ‘veilig’ is en veel energie oplevert. Voor de meeste kinderen kan het niet zoet genoeg zijn. Die voorkeur neemt af bij het opgroeien, maar komt weer terug bij het ouder worden. Senioren proeven namelijk minder goed en ervaren daarom basissmaken als zoet minder intens. ‘Geconcentreerd zoet’ als jam, (appel)stroop, suiker of lekkere zoete appelmoes is daardoor bij ouderen populair.

Aandacht voor textuur

Wie ouderen met smaak aan tafel wil krijgen, houdt ook rekening met de textuur van het eten. Harde korstjes zijn bijvoorbeeld lastig te kauwen en kunnen zelfs de mond beschadigen. Doordat de hoeveelheid speeksel met de jaren afneemt, wordt slikken lastiger. Glad en vochtrijk broodbeleg biedt uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan jam zonder stukjes. Maar ook appelmoes is een goed alternatief.

Smaken van vroeger

Ouderen tonen bij het proeven meer activiteit in de hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie. Met andere woorden: ouderen worden blij van de smaken van vroeger. De broodmaaltijd is dus niet zomaar eten, maar een manier om herinneringen levend en mensen gelukkig te houden. Zeker met bekende smaken broodbeleg als aardbeienjam, stroop en suiker.

Eenvoud in smaken

We schreven het al eerder: bij ouderen loopt de smaak terug. Daardoor kunnen zij ook complexe smaakcombinaties minder goed proeven. Duidelijke, ‘simpele’ smaken bieden uitkomst. Dus geen boterhammen met samengestelde spreads, maar beleg wat van oudsher bekend is. Gewoon kaas, worst, pindakaas of jam.

Prettige eetomgeving

De eetomgeving is ook in verpleeg- en verzorgingshuizen minstens zo belangrijk als het eten zelf. Gezellig licht, zachte muziek, een mooi gedekte tafel en prettig gezelschap zorgen ervoor dat ons eten beter smaakt. En dus dat we meer gaan eten. Zeker in combinatie met aantrekkelijke kleuren, geuren, samenstelling en de juiste portiegrootte.

Kortom, ondervoeding is een complex probleem, wat vaak bij de keuken op het bordje terecht komt. De oplossing hoeft echter niet altijd ingewikkeld te zijn. Met zorg, aandacht en de juiste voedingsmiddelen krijgt u ouderen weer met smaak aan tafel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Oordt, the portion company

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels