artikel

MCL focust met zorgmaaltijd op herstel

Eten & Drinken

Het Medisch Centrum Leeuwarden staat aan de vooravond van een grote koerswijziging in de maaltijdvoorziening. Het nieuwe aanbod sluit aan bij de ligduur en ziektebeelden van patiënten. Sectorhoofd zorgondersteuning Hielkje Poiesz-Landman licht het maaltijdconcept toe tijdens het symposium Focus op de Zorgmaaltijd op 1 juni.

MCL focust met zorgmaaltijd op herstel

“In 2014 hadden we het gevoel dat we weliswaar een goed concept hebben met tevreden patiënten, maar dat we toch eens iets verrassends moesten doen”, vertelt Poiesz-Landman. “Wat we momenteel bieden is erg uitgebreid, maar nogal standaard: ontbijt en lunch vanuit de broodserveerwagen en de warme maaltijd vanuit de assemblagekeuken, geregenereerd op de afdelingen. Uit intern onderzoek blijkt dat de patiënttevredenheid weliswaar hoog was en is, maar de ervaring leert dat mensen vaak sociaal gewenste antwoorden geven. Zeker de oudere generatie. Een hoge patiënttevredenheid zegt niet alles.”

> Lees meer over Focus op de Zorgmaaltijd waar Poiesz-Landman het nieuwe concept toelicht


Van de ondersteunende diensten wordt verwacht flexibeler te worden

Hielkje Poiesz-Landman


Er komt dus een nieuw concept voor eten & drinken.

“Uit gesprekken met patiënten, verpleegkundigen, diëtisten, voedingsassistenten en kamerassistenten bleek dat het aanbod en de presentatie van eten en drinken niet eigentijds is en onvoldoende aansluit bij de ligduur en ziektebeelden. Bovendien wordt er aangegeven dat het qua gastvrijheid en bejegening beter kan. Tegelijkertijd ontstond er een financiële noodzaak om te veranderen. Tot voor kort assembleerden we de maaltijd voor de ouderenzorglocaties van Noorderbreedte, dat net als MCL onderdeel uitmaakt van Zorgpartners Friesland. Zij hebben voor een andere oplossing gekozen. We zijn gefaseerd de maaltijdlevering aan deze locaties aan het afbouwen. Het wegvallen van deze maaltijden leidt voor het MCL tot minder schaalvoordeel en heeft een kostenverhogend effect. Daarnaast zal het aantal verpleegdagen de komende jaren dalen. Daarom wordt van de ondersteunende diensten verwacht dat we wendbaarder en flexibeler worden, zowel in de dienstverlening als in de kosten.”

Wat zijn de kernpunten van de nieuwe visie?

“De nieuwe visie focust op het herstel van de patiënten. Dat spreekt de directie ook enorm aan; het past helemaal bij de ambitie die het MCL heeft: in 2020 bij de top van STZ-ziekenhuizen horen (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). We gaan van vraaggericht naar aanbodgericht, we bieden op zes eetmomenten kleinere, kleurrijke gerechtjes, een verrassend, verleidelijk assortiment, een korte menucyclus en ‘easy eating’: met een vork of lepel te eten. Nu zijn patiënten vaak nog afhankelijk van medewerkers die hun brood moeten smeren of verpakkingen moeten openen.”


We willen mensen verrassen!

Hielkje Poiesz-Landman


Hoe ziet dat er concreet uit?

“Straks kiest men niet meer van te voren wat zij ’s avonds willen eten, maar direct aan het bed; dan zijn er twee of drie gerechtjes om uit te kiezen. Die komen waarschijnlijk niet op een menukaart te staan of in een digitaal systeem; degene die aan het bed komt, presenteert de gerechtjes. Want we willen mensen verrassen! Ook zijn we van plan om geen dienbladen meer te gebruiken. Wat dan wel? Misschien diposables, een bordje of een servetje. Dat is ook met het idee dat het zo weinig mogelijk ruimte inneemt op het nachtkastje.”

Wat is de actuele stand van zaken?

“Er komt enorm veel bij kijken. Het wordt een prachtig maaltijdconcept met heel veel mogelijkheden, maar er zitten natuurlijk ook ingrijpende gevolgen voor de medewerkers van de centrale keuken aan vast, die we waar mogelijk gaan herplaatsen. En het heeft consequenties voor de processen en activiteiten van de facilitaire teams op de verpleegafdelingen. De komende maanden zal het nieuwe concept in diverse werkgroepen verder uitgewerkt worden. In het voorjaar van 2017 willen we op enkele afdelingen een pilot draaien.”


Symposium Focus op de Zorgmaaltijd

Meer weten over dit concept? Poiesz-Landman spreekt op de sessie Een vernieuwend maaltijdconcept op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd. Hierin belicht ze de totstandkoming van de nieuwe visie op eten, drinken en gastvrijheid, de wijze waarop patiënten en medewerkers daaraan hebben bijgedragen en de focus op herstel.


> Lees ook Zorgmaaltijd: hoe zorg je voor een kwalitatieve maaltijdvoorziening?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels