artikel

Met FoodforCare nemen patiënten meer eiwit en energie in

Eten & Drinken

Patiënten die in het Radboudumc eten via het FoodforCare-concept nemen meer eiwit en energie in, vertelt Cathy van Beek, lid Raad van Bestuur Radboudumc, op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd.

Met FoodforCare nemen patiënten meer eiwit en energie in

Sinds juli 2016 is heel het ziekenhuis overgegaan op de voedingsformule FoodforCare. Dit is een concept waarbij patiënten op zes á zeven momenten van de dag twee tot drie kleine, smaakvolle gerechten op maat aangeboden krijgen. Het initiatief kwam bij jonge kankerpatiënten vandaan. In 2013 gaven zij aan dat de voeding hen niet smaakte. Want patiënten die chemotherapie (hebben) ondergaan, ervaren minder eetlust, en de smaak en reuk zijn anders. In 2014 en 2015 ontwikkelden maaltijdleverancier Maison van den Boer en het Radboudumc het concept via pilots verder; in 2015 gingen de eerste afdelingen over. Het voedingsconcept bevalt de patiënten erg goed. “Inmiddels is het cijfer voor de service gestegen naar een 9,5”, vertelt Van Beek trots.


Deze veranderingen maken dat we ook een extramuraal voedingsconcept ontwikkelen


Ook voor en na de operatie eten van FoodforCare

Bij opname komt 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed het ziekenhuis binnen wat negatieve gevolgen heeft voor het genezingsproces. Omdat de ligduur in zorginstellingen steeds korter wordt, is de tijd om klinisch optimaal te voeden steeds beperkter. Van Beek: “Deze veranderingen maken dat we ook een extramuraal voedingsconcept ontwikkelen en toetsten. We zien namelijk de noodzaak in om zowel voor als na de ziekenhuisopname patiënten te voorzien van de voor hen beste voeding, zodat we complicaties als gevolg van ondervoeding zoveel mogelijk kunnen ondervangen.”

Binnenkort start er een pilot onderzoek waarbij patiënten van het Radboudumc ziekenhuismaaltijden thuisbezorgd krijgen voordat een behandeling of operatie start. De wetenschappelijke onderzoeksvraag is  of de patiënten baat hebben bij de service. “De verwachting van medisch specialisten is dat mensen sterker een behandeling in gaan en daardoor ook sneller herstellen”, vertelt Van Beek. Als de service een succes blijkt te zijn, zou deze mogelijk voor een bredere groep beschikbaar kunnen worden.

Cathy van Beek FoodforCare duurzaamheid

Cathy van Beek spreekt over FoodforCare op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd

Voedselverspilling daalde naar 11 procent

Naast dat FoodforCare eiwit- en energie-inname bevordert, leggen de medewerkers de focus op voedselverspilling terugdringen. “FoodforCare maakt bewuste keuzes om een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit. Eén van die keuzes is dat we waar mogelijk gebruikmaken van streekproducten van lokale boeren. Verder zetten we ons maximaal in voor het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt”, licht Van Beek toe. “In het ketenproces ligt de permanente focus op het beperken van voedselverspilling aan zowel de gebruikerskant, als aan de productiekant.”

Die focus heeft een forse afname van voedselverspilling bewerkstelligd. “De voedselverspilling is van 40 procent in 2012 naar 11 procent in 2016 gegaan. Dat komt overeen met 23 maaltijden per dag en het gaat om een besparing van ruim 50.000 euro. Uiteindelijk willen we dit percentage verlagen tot maximaal 5 procent in 2018”, besluit Van Beek.

> Lees ook ‘Er valt nog veel te winnen rondom eten en drinken in de zorg’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels