artikel

Slingeland ziekenhuis dringt waste terug via LEAN

Eten & Drinken

Het Slingeland ziekenhuis wist het afgelopen half jaar via LEAN de voedselderving terug te dringen. Door deze besparing kon men meer regionale producten inkopen. “We begonnen met Kemper kip en regionale eieren en kijken nu ook naar groente, fruit en vlees.” Op de Dag van de Gastvrijheid lichten Jeroen Mulder en Koen van der Linden de ontwikkeling toe.

Slingeland ziekenhuis dringt waste terug via LEAN

> Bekijk de sessie Minder verspilling, meer regionaal

Waar zie je dat nog, een ziekenhuiskeuken waar gekoppeld gekookt wordt? Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem bewijst dat het kan. Koen van der Linden, manager gastenservices: “In 2013 was de keukenapparatuur aan vervanging toe en vond een discussie plaats over de toekomst. Er kwamen diverse concepten langs, maar uiteindelijk werd bewust gekozen om zelf te blijven koken. Gastvrijheid is een van de drie pijlers in het beleid en we vinden dat we met een eigen keuken die gastvrijheid het beste kunnen waarborgen. En we willen niet dat de kennis van vakmensen uit ons ziekenhuis verdwijnt.”


We willen niet dat de kennis van vakmensen uit ons ziekenhuis verdwijnt


Het keukenteam bestaat uit 15 fte

Jeroen Mulder, teamleider eten & drinken: “We hebben de keuken wel verbouwd en efficiënter ingericht. Destijds hadden we een batterij met zeven ketels, nu staan er nog drie, ook omdat het aantal maaltijden wat is teruggelopen. En met steamers kun je steeds meer doen in bereiding en garing. We zitten nu op zo’n 200 maaltijden per dag plus 30 tot 50 maaltijden voor het personeelsrestaurant. Daarnaast doen we allerlei cateringactiviteiten voor het ziekenhuis.” Het keukenteam bestaat uit 15 fte, in het personeelsrestaurant werkt 7 fte.

bestekzakje slingeland ziekenhuis

 

Bestekzakje met ruimte voor een boodschap aan de kok

Met de feedbackradar wordt gemeten wat de patiënten ervan vinden. Van der Linden: “Vrijwilligers gaan rond met een iPad en stellen vragen over de gastvrijheid, inclusief het eten en drinken. Elk kwartaal checken we zo’n 250 pa-
tiënten. Hieruit blijkt dat onze maaltijden worden beoordeeld met een ruime 9; we kunnen het dus wel ons unique selling point noemen. Daar zijn we erg trots op.”


TIP:  Download de gratis whitepaper Waste ontleed: voedselverspilling aanpakken in theorie en praktijk 


Ook werkt het ziekenhuis sinds vorig jaar met bestekzakjes waarop aan de achterzijde ruimte is voor een boodschap aan de kok, voegt Mulder toe. “Daar staan prachtige dingen op, zoals: ‘Als de kok vrijgezel is, wil ik hem wel mee naar huis nemen’. We krijgen de leukste complimenten op die manier. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat iemand ontevreden is. Dan is het aan de medewerker gastenservice om dit aan de keuken te melden. Wij gaan dan naar de patiënt toe om te overleggen wat we kunnen doen. Bijvoorbeeld afwijken naar een ander gerecht.”

gekoppeld koken slingeland ziekenhuis

Via LEAN-teamtraject minder voedselverspilling

Ondanks de hoge waardering vinden ze in Doetinchem dat het nóg beter kan. De doelstelling vanuit de directie is om het beste regionale ziekenhuis van Nederland te worden. Van der Linden: “Dat kun je alleen bereiken als je in staat bent om continu te verbeteren. Vanuit de keuken hebben we vanaf september 2016 meegedaan aan een LEAN-teamtraject en we besloten toen om de voedselverspilling aan te pakken. Niet om te bezuinigen, maar om het geld dat we daarmee zouden besparen in te zetten voor de inkoop van meer regionale producten. Vanaf toen zijn we elke dag gaan wegen hoeveel er overbleef na het portioneren, wat er terugkwam van de patiënten en bij het personeelsrestaurant.”


We zijn gaan kijken naar het aantal reservemaaltijden, de communicatie en portiegroottes


Na een week meten begonnen ze met acties om de derving te laten zakken, zegt Mulder. “Dat is ook LEAN: just do it! We zijn gaan kijken naar het aantal reservemaaltijden, de communicatie met de zorg, de portiegroottes. Er bleek nog aanzienlijk wat terug te komen van de patiënt, dat heeft ons wel de ogen geopend. Daarom zijn we sindsdien kleinere porties gaan bieden, in overleg met diëtetiek.”

regionale producten slingeland ziekenhuis

Waarom komen er reservemaaltijden terug?

Van der Linden: “Het is ook een kwestie van bewustwording bij de koks: dat ze op receptuur moeten koken, ook als ze hier al dertig jaar werken. En we hebben weegschaaltjes bij de lopende band neergezet: hoeveel is 150 gram groente precies? Ook zijn we met de teamleiders op de afdelingen in gesprek gegaan: waarom komen er zo veel reservemaaltijden terug? Ze zijn bang om tekort te komen. We hebben besproken dat mensen die bijvoorbeeld om 20.30 uur binnenkomen geen warme maaltijd meer verwachten en goed bediend kunnen worden via Smullen op Maat.”

Inmiddels is er al een grote slag gemaakt: van 330 kilo waste in september 2016 naar circa 150 kilo in april dit jaar. Van der Linden: “Het gaat ook om details, zoals standaard te veel atjar bij de nasi. Als je daarmee begint, breng je de bal aan het rollen en ga je ook naar andere componenten kijken.”


Dag van de Gastvrijheid

Jeroen Mulder en Koen van der Linden delen tijdens de Dag van de Gastvrijheid de lessen van dit LEAN-traject. Ook andere sprekers en partners delen kennis, inspiratie en oplossingen waarmee deelnemers het verschil voor de bewoner of patiënt kunnen maken. De Dag van de Gastvrijheid 2017 belooft een aaneenschakeling van inspiratie, ontmoeting, kennisoverdracht, sfeer en winnaars op te leveren. It’s quality time! Lees het programma


> Lees meer over voedselverspilling

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels