artikel

Hygiënecode: hoe pas je het toe in de zorg?

Eten & Drinken

Iedere dag worden 2000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Logisch dat voedselveiligheid in zorgorganisaties aandacht behoeft. Een hygiënecode helpt daarbij. Maar wat is het en hoe pas je het toe in de zorg?

Hygiënecode: hoe pas je het toe in de zorg?

Wat is een hygiënecode?

Het waarborgen van onze voedselveiligheid vinden we in Nederland erg belangrijk. Vandaar dat er voor veel bedrijfstakken een hygiënecode is opgesteld. Hierin staan regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Een hygiënecode mag pas gebruikt worden als deze door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is goedgekeurd. Na 3 tot 5 jaar worden bestaande codes geëvalueerd.  

Hygiënecode voor de zorg

Organisaties die voeding bereiden, bewaren, vervoeren of vertrekken, zijn wettelijk verplicht te werken met een systeem dat de voedselveiligheid waarborgt. Daarom zijn er voor de sector zorg twee hygiënecodes, waarvan het Voedingscentrum beheerder is.  

hygiënecode

Hygiënecode zorginstellingen

Zo is de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden voor de consument te waarborgen. Voor de risicovolle punten waarin besmetting of vervuiling kan optreden, zijn beheersmaatregelen aangegeven. Denk onder andere aan inkopen en bestellen, ontvangen van goederen, opslaan, bereiden, serveren, transporteren en distribueren. De Hygiënecode geldt niet alleen voor de centrale keuken, maar ook voor het serveren, bewaren en bereiden op de afdeling, activiteitenbegeleiding of in het restaurant. 

Hygiënecode kleinschalig wonen

Voor kleinschalig wonen en dagbesteding in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg bestaat daarnaast de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Een code voor woonvormen die processen hanteren die vergelijkbaar zijn met de thuissituatie: boodschappen doen, voedsel bewaren en koken. Omdat deze code voor veel vraagtekens zorgde, is deze in juli 2016 aangepast. Zo is een aantal punten verhelderd of gewijzigd om de praktijk makkelijker te maken, waaronder het bijhouden van registraties.  

> Lees ook Hygiënecode voor woonvormen aangepast en verhelderd  

hygiënecode

Hygiënecode toepassen

Er zijn dus twee hygiënecodes voor de zorg. Maar als de juiste gevonden is, hoe pas je deze vervolgens dan toe? Inspirerend daarin is het voorbeeld van WVO Zorg uit Vlissingen. Hoe? Hoofd voeding Ton Snijders gaat daarvoor hoogstpersoonlijk langs bij iedere vestiging om het kennisniveau te peilen en uitleg te geven. Ook zorgt hij ervoor dat de code op alle woningen digitaal beschikbaar is. “De medewerkers van de eerste woningen die ik bezocht weten nu veel beter waarover ze praten.” 

Daarnaast heeft ook het Voedingscentrum handige voorlichting om de hygiënecode voor woonvormen eenvoudig toe te passen. Zo zijn beide codes via de website te downloaden en is er een instructiefilm te vinden over veilig eten in kleine woonvormen. Om het waarborgen van de voedselveiligheid in woonvormen makkelijker te maken, zijn er ook tips. Zo raadt het Voedingscentrum aan om de registraties te bekijken, in training  te investeren en een interne audit jaarlijks te regelen.   

> Lees ook Hygiënecode kleinschalig wonen: tips voor woonvormen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels