artikel

Visueel beperkten hebben eigen regie in de maaltijdvoorziening

Eten & Drinken

De bewoners van zorgorganisatie Bartimeüs kiezen zelf wat zij ’s avonds willen eten. Het project Voeding, eet smakelijk! is daarmee meer dan geslaagd, aldus projectleider Angelique Koelewijn en Eline van Deurzen van Bartimeüs. Op het symposium Focus op Kleinschalig Wonen (12 oktober) gaan ze nader in op de lessons learned.

Visueel beperkten hebben eigen regie in de maaltijdvoorziening

Bij Bartimeüs wonen mensen met een visuele beperking.

Het project is uitgegroeid tot een groot succes

Het project startte in 2014 en is uitgegroeid tot een groot succes. De warme maaltijd wordt niet meer aangeleverd vanuit een externe grote keuken. De boodschappen, het koken, het tafeldekken en het afruimen worden gewoon zelf en met elkaar gedaan. Net als in een ‘gewoon’ huishouden.

“Bewoners kunnen veel meer dan je denkt”, vertelt Koelewijn. “Bewoners kunnen meer dan je denkt. Het hele proces delen we op in deeltaken en dan kijken we wat past bij welke bewoner en wie welke deelvaardigheden beheerst, of kan aanleren. De ene bewoner kan een aardappel schillen of een tomaat snijden. En soms is het in de keuken aanwezig zijn tijdens het koken met daarbij het ruiken van de geuren, het voorproeven én het horen van de geluiden al een beleving.”

Waar boodschappen halen? Eigen keus!

Ook is er keuzevrijheid voor het inkopen van de boodschappen. De organisatie heeft duidelijke afspraken gemaakt met haar leveranciers, zodat de veiligheid van bewoners voorop staat. En door de keuzevrijheid krijgen de woningen een stukje bestel- en bezorggemak. Ook samen naar de winkel of naar de markt gaan behoort tot de mogelijkheden.

> Lees ook Zorgmaaltijd: hoe zorg je voor een kwalitatieve maaltijdvoorziening?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels