artikel

De 6 rollen van de voedingsassistent

Eten & Drinken

De voedingsassistent heeft een sleutelrol in de hulp en uitleg aan de patiënt, maar ook in het meten van de inname van de patiënt en het voorkomen van voedselverspilling. Er liggen veel taken op het bord van de voedingsassistent. Hinke Kruizenga, diëtist en projectleider bij Stuurgroep Ondervoeding, legt de taken van de voedingsassistent uit op de Dag van de Gastvrijheid. Een checklist.

De 6 rollen van de voedingsassistent

> Bekijk de sessie en schrijf in

Voedingsassistenten zijn onmisbaar voor een goede voedingstoestand van de patiënten en bewoners. De voedingsassistent, die een gezellige en veilige eetomgeving weet te creëren en de patiënten stimuleert te eten, is goud waard. Artsen, diëtisten, verpleging en facilitaire dienst kunnen niet zonder deze spin in het voedingsweb. De toenemende stroom aan kwetsbare ouderen en patiënten vraagt om voedingsassistenten met een gedegen kennis over voeding en dieetleer en over alle aspecten om patiënten te begeleiden een goede en toereikende voeding tot zich te nemen. 

Voedingassistent biedt hulp en uitleg aan patiënt

De voedingsassistent heeft een sleutelrol in de hulp en uitleg aan de patiënt, maar ook in het meten van de inname van de patiënt en het voorkomen van voedselverspilling. In het grootste deel van de ziekenhuizen is hulp beschikbaar is bij het bestellen, serveren en eten. Toch wordt de dienstverlening door de voedingsassistent regelmatig als verbeterpunt genoemd. In de praktijk blijkt de voedingsassistent niet altijd beschikbaar en niet altijd goed getraind. De functieomschrijving bevat vaak niet alle kwaliteiten die belangrijk zijn en de schoonmaak hoort soms tot de taken van een voedingsassistent.  

Voedingsassistent heeft 6 rollen

  • Herkennen van een te lage voedingsinname of andere aan voeding gerelateerde problemen. 
  • Uitleg geven over het belang van voldoende voeding. 
  • Helpen bij het eten en stimuleren om genoeg te eten 
  • Het verstrekken van de tussentijdse verstrekkingen. Voor een patiënt in het ziekenhuis is het bijna onmogelijk om voldoende energie, eiwit en andere voedingsstoffen binnen te krijgen uit alleen het ontbijt, de broodmaaltijd en de warme maaltijd. Een gevarieerd aanbod van aantrekkelijke tussendoortjes met voldoende eiwit is voor elke patiënt belangrijk. In de ideale situatie is er geen restrictie in bestelmogelijkheden.  
  • Het meten van de voedingsinname. Als bekend is hoeveel de patiënt eet en wat de voedingswaarde hiervan is, kunnen medewerkers hier snel op inspelen. Richtlijnen voor de minimale voedingswaarde van tussendoortjes en maaltijdonderdelen is hiervoor een voorwaarde. 
  • Het voorkomen van voedselverspilling. 

Interne opleiding voor voedingsassistent

Om deze taken uit te kunnen voeren is een goede opleiding noodzakelijk. Lang niet alle voedingsassistenten hebben een facilitaire opleiding afgerond waar ook voeding en dieetleer in het lespakket zit. Daarom hebben een aantal instellingen interne opleidingen voor voedingsassistenten, meestal verzorgd door diëtisten.  


Dag van de Gastvrijheid

Hinke Kruizenga verzorgt op de Dag van de Gastvrijheid, op 16 november in het Beatrix Theater, een sessie over de essentiële rol van de voedingsassistent in een goed functionerend voedingsconcept. In deze sessie wordt de optimale rol van de voedingsassistent in de herkenning, preventie en behandeling van ondervoeding uitgewerkt. lees meer


> Lees ook Zorgmaaltijd: hoe zorg je voor een kwalitatieve maaltijdvoorziening?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels