artikel

Meer beleving door nieuw voedingsconcept

Eten & Drinken

‘Leven als thuis’ is het veelzeggende motto van de Brabantse ouderenzorgorganisatie Laverhof. Daar gelooft men in de eigen kracht van mensen om zélf keuzes te maken. Dat gebeurt onder meer op de locatie Cunera | De Bongerd in Heeswijk-Dinther. Eten en drinken speelt hierbij een cruciale rol.

Meer beleving door nieuw voedingsconcept
© Fotopersburo Bert Jansen

– Sponsored content door Metos –

Wij zetten in op samen leven en samen wonen”, stelt teammanager Facilitaire Zaken Tom Serier van dubbellocatie Cunera | De Bongerd. “Daarbij moet je denken aan bouwlagen met ruim dertig bewoners.” Het streven is om de regie veel meer bij die bewoners te leggen. Serier: “Dat pad zijn we een paar jaar geleden ingeslagen. We hebben een nieuwe visie en missie op zorg geformuleerd. Centraal stond de vraag wat onze toekomstige bewoner wil.” Er is steeds meer sprake van individuele zorg. “We richten ons op PG en somatiek, maar er zitten ook andere doelgroepen tussen. We weten waar we naartoe willen maar onze stip op de horizon verandert ook regelmatig.”

Afdelingen aangepast

“Doordat verschillende groepen bij elkaar kwamen, gingen de eetmomenten in elkaar schuiven. Dat bood kansen. Eerstverantwoordelijke Facilitair Patrick Fassbender: “Op De Bongerd hebben we twee afdelingen aangepast: Elstar en Sterappel. Daar wordt nu koud geportioneerd en op het bord geregenereerd in een restaurantsetting.”

‘We moeten luisteren naar de bewoner’

De rol van de keuken verandert in de nieuwe constructie. “Die krijgt soms een andere rol, meer dienstverlenend aan de voorkant”, weet Serier. “Dat brengt met zich mee dat kennis en kunde op een andere manier worden ingezet.” Fassbender beseft dat de nieuwe aanpak ook een andere mindset met zich meebrengt: “De kok komt in de kijker. Nu ga je echt in gesprek met de bewoners. Dat biedt kansen. We moeten luisteren naar de bewoner. Die woont hier.”

Metos speelt belangrijke rol als partner

Bij het aanpassen speelde trouwe partner Metos een belangrijke rol. Accountmanager Marco Dijkshoorn: “De lijnen waren kort. Wij zijn mee gaan tekenen aan de hand van de vraag en hebben afdeling voor afdeling aangepakt. Alle basis zit daarin: aan de warme pas creëren en vervolgens op het bord regenereren. Dat is ons ‘We Care System’. We bieden een compleet voedingsconcept speciaal voor de zorg. Doordat er alleen voedsel wordt bereid als hier vraag naar is, blijven de componenten zo lang mogelijk gekoeld en is er veel minder verspilling. Hiermee wordt het mogelijk om bewoners een constante hoge kwaliteit van maaltijdvoorzieningen te bieden en tegelijkertijd kosten te besparen.
Zo borg je de kwaliteit, wat ook nog eens helemaal lean is gedaan.”

De muur tussen de keuken en huiskamer is verwijderd

Er werd rekening gehouden met wat bewoners zélf kunnen. “Sommige bewoners willen misschien wel meehelpen met het koken. Daarom is een muur uitgebroken, waardoor de keuken meer bij de huiskamer is betrokken. Daar is een kooktafel geplaatst, die deels in de huiskamer staat. Bewoners in een rolstoel kunnen de keuken in en daar helemaal rond.” Dijkshoorn constateerde tot zijn genoegen dat zo veel meer beleving wordt geboden: “Die kooktafel nodigt uit om écht de keuken in te gaan.”

Serier benadrukt dat de lat niet te hoog wordt gelegd. “We kijken naar het niveau van de groep. We hebben nu twee keukens op deze manier ingericht. Daar komt Bellefleur straks nog bij.” Beide partijen zijn een proces van continu verbeteren ingegaan voor zowel de werkwijze als voor de producten en gerechten. Dijkshoorn: “We hebben gekeken naar regenereren op het bord, zónder deksel, zónder vocht op het bord, met grotere en kleinere porties.” Daarvoor werd de tijd genomen. Fassbender: “Dit heeft gevolgen voor iedereen, voor bewoners maar ook voor medewerkers. Dat moet je er dus niet vlug doorheen duwen.”

‘We hebben de bewoners omgedoopt tot gasten’

Terugkijkend op de gemaakte stappen kan men alleen maar tevreden zijn. “De eerste keuken ging in maart 2016 open. Na twee dagen zag je de bewoners al lekker eten en was er rust op de afdeling”, aldus Fassbender. “We hebben de bewoners omgedoopt naar gasten. En een gast moet tevreden zijn, geluksmomentjes hebben.” Serier sluit zich daar volmondig bij aan: “We zien nu ook heel goed of de bordjes leeg gaan. Dit is het begin van de gastvrijheid.”

www.metos.nl

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels