blog

Hans Everse: Hoe eten we vandaag?

Eten & Drinken

Je komt thuis van je werk, loopt onbekommerd de keuken in en ziet dat je partner druk in pannen aan het roeren is, wat ingrediënten snijdt, proeft, op smaak brengt, nogmaals proeft, en je ruikt de heerlijke geur van jawel… je lievelingsgerecht!

Hans Everse: Hoe eten we vandaag?

Als je je omdraait zie je dat de tafel al gedekt is, er zelfs een kaarsje brandt, er een mooie verse bloem op tafel staat, de wijn al ontkurkt is en ja, waar je zo van houdt, de krant ligt op jouw vertrouwde plaats. Er staat een karaf met water met zelfs een schijfje limoen erin. Je hoort een fijn muziekje op de achtergrond en bedenkt opeens hoe goed je het eigenlijk hebt. Je voelt je gelukkig, veilig, vertrouwd en ook nog eens geliefd en hebt zin om samen met je geliefde te genieten van deze heerlijke maaltijd.

Oma wil graag eten in het restaurant

De volgende dag ga je weer naar je werk. Je hebt genoten de avond ervoor, bent lekker uitgerust opgestaan en gaat er vol goede moed weer tegenaan. Na je werk besluit je bij oma te gaan eten. Je komt aan bij het complex waar oma sinds enkele maanden woont sinds ze niet meer langer zelfstandig thuis kon wonen. Je loopt naar binnen door de schuifdeuren en wordt begroet door een gastvrouw/receptioniste die je vriendelijk de weg wijst. Bij oma aangekomen vraag je wat en waar jullie samen gaan eten. Oma geeft aan dat er in het restaurant gegeten wordt. Je voelt je wat onwennig maar gaat maar met oma aan een tafeltje zitten. Vervolgens geven jullie je over aan het ‘maaltijdconcept’ waar in deze organisatie voor gekozen is.

Alle systemen hebben hun voor- en nadelen

De grote vraag voor ons in zorgorganisaties is natuurlijk hoe we de ietwat geromantiseerde eerste situatie kunnen continueren voor de mensen die bij ons wonen. Beter nog zou zijn hoe we dit op maat, individueel en voor iedereen kunnen regelen. Is dat wel te realiseren? We hebben immers al gekozen voor een maaltijdconcept (wat natuurlijk een verschrikkelijk woord is) in onze organisaties, is het niet? Alle systemen hebben hun voor- en nadelen, zo ook hun prijs… Meals-on-wheels, gekoppeld, ontkoppeld, frontoffice, kopen, koken, kleinschalig…

Laten we het simpel houden

Ik denk dat we het simpel moeten houden. Puur, eerlijk, echt en natuurlijk lekker en op de plaats waar de mensen zelf willen eten. Wij koken dan ook dagelijks alles vers, van eerlijke ingrediënten uit de regio en het seizoen en zonder gebruik te maken van convenience, bouillonpoeders of nepsmaken. Dat is anders, vergt veel van de koks, maar geeft ook voldoening. En wat doen we als het eten klaar is? Ja, we eten het direct op met z’n allen. Net als thuis.

Hans Everse is teamleider CulinR & Facilitair bij Cleijenborch en voorzitter Gastronomisch Gilde

> Bekijk alle blogs van Hans Everse

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels