blog

Hans Everse: Ons een zorg of onze zorg?

Eten & Drinken

De toekomst van de keuken is al jaren een heet hangijzer in menig zorgkeuken in Nederland, zo ook bij ons. Afgelopen maand heb ik ons ingeschreven voor ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’, een mooi initiatief van Diverzio. Waarom? Omdat ik trots ben op hoe wij het doen en dit wil delen met collega’s uit de branche die ook het lef hebben zich kwetsbaar op te stellen. Op de eerste dag van deze masterclass heb ik inspiratie opgedaan aan de hand van de presentaties, maar vooral na het sparren met de andere deelnemers.

Hans Everse: Ons een zorg of onze zorg?

Een kijkje in de keuken bij de locatie waar we te gast waren, stelde me gerust: een gepassioneerde kok die gelukkig alles nog zelf met zijn team kookte, en met liefde! En daar hebben we een belangrijk iets te pakken. Liefde is naast visie denk ik één van de belangrijkste zaken die de keuken en de toekomst van de keuken bestaansrecht geven. Sterker nog, niet alleen de keuken, maar ook jouw functie, jouw team, jouw afdeling, jouw organisatie…jouw leven!

‘Maaltijdvoorziening is niet onze core-business’

We zijn erg goed in alleen te kijken naar wat de maaltijd(voorziening) kost, hoe deze zichzelf terug moet verdienen en durven het zelfs te benoemen als ‘niet onze core-business’. En dat vind ik nou heel erg gek. We geven in de zorg zonder na te denken bakken met geld uit aan van alles en nog wat als het maar voor de zorg is, maar wanneer het om maaltijdvoorziening gaat moet dit allemaal zeer zorgvuldig worden afgewogen. Terwijl eten en drinken en daarmee welbevinden van de mens het belangrijkste is in de zorg! Hebben jullie weleens bekeken hoe klein het daaraan toegewezen percentage is waarop we dan ook nog willen bezuinigen?

Goed eten en drinken is de belangrijkste zorg

Vervolgens zetten we er – als we zelf de knoop niet durven doorhakken – een bureau op die voor een bedrag (waarvan je een behoorlijke batterij aan keukenapparatuur kunt aanschaffen) wel even de berekening maakt waarop jouw organisatie zit te wachten. Willen we linksom dan wordt dat de uitkomst, hetzelfde geldt voor rechtsom. Is hierin ook iemand die kijkt naar het feit dat eten en drinken niet ondergeschikt is aan zorg? Goed eten en drinken is de belangrijkste zorg die zorgorganisaties hebben en heeft direct effect op het welbevinden van onze mensen.

Eten en drinken is onze zorg!

Laten we dus als de wiedeweerga overgaan van ‘goed eten en drinken, ons een zorg’ naar ‘goed eten en drinken, onze zorg!’ Misschien kunnen we daar dan zelfs wel een heleboel dure doktersuren, medicijnen, vieze bijvoeding en zorgkosten mee besparen aan het bed…

> Lees alle blogs van Hans Everse

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels