blog

Hans Everse: Duurzame zorg(en)

Eten & Drinken

Maatschappelijk, duurzaam, verantwoord en daarnaast ook puur, echt, eerlijk en dat soort termen zijn tegenwoordig veel in omloop. Iedereen lijkt het te doen in theorie maar is dat ook zo in de praktijk?

Hans Everse: Duurzame zorg(en)

Hoe duurzaam is ontkoppeld koken bijvoorbeeld ten opzichte van gekoppeld koken? Of hoe duurzaam is een boontje uit Kenia ten opzichte van een Hollandse boon uit een kas, uit de diepvries of van de koude grond? Hoe duurzaam is de elektrische auto ten opzichte van de gewone benzineauto? Enerzijds willen we alles, anderzijds juist niks.

Aap niet klakkeloos na

Gelukkig kan ik jullie het antwoord op deze vragen ook niet geven. Ik ben niet alwetend, sterker nog… ik wil ook niet alles weten. Waar het mij om gaat is dat we in ieder geval nadenken, bewust zijn en ons gezonde boerenverstand ook mee laten spelen in wat we doen. Voor we zaken veranderen is het soms goed even stil te staan bij het hoe en waarom. Omdat de cliënt het wil? Omdat de medewerker het makkelijker vindt? Omdat de controller het goedkoper vindt? Omdat het bestuur het fijn vindt? Er zijn legio redenen te bedenken waarom we iets gaan veranderen of soms ook naar eigen hand zetten. Het gaat meestal om belangen die we hebben en daarnaast ook vaak om wie het aandraagt uit het netwerk. Ook speelt trend of mode vaak een grote rol ofwel, wat de anderen doen. Natuurlijk goed om ook bij collega’s te kijken hoe die het doen, maar aap het niet klakkeloos na.

Ga eens goed op je bek

Waar ik heen wil, is naar de basis. Terug naar minder is meer, terug naar de essentie maar dan in een toekomstbestendig jasje. Niet alleen naar kosten kijken maar veel meer naar wat iets oplevert. Sta eens stil bij hoe je werkt, kijk naar wat nodig is, wat de werkelijke vraag is, denk na over waar, hoe, welke kwaliteit en voor hoeveel je inkoopt. Staar niet blind op bypass/bonusregelingen, gun een ondernemer ook iets. Durf iets te doen, neem eens een risico en ja, ga eens goed op je gezicht. Uiteindelijk leidt ook dat je vaak naar de goede weg. Niets gaat vanzelf en alle risico’s uitsluiten gaat je niet helpen. Ook niet als je er ellenlange plannen over hebt geschreven en uren over hebt vergaderd. Is dat duurzaam? Is onze zorg wel duurzaam?

Met elkaar komen we een heel eind

Als we allemaal ons steentje bijdragen en steeds een stapje zetten dan komen we een heel eind, daarvan ben ik overtuigd. Houd daarbij telkens in je achterhoofd wat dat met de wereld en haar bewoners doet en natuurlijk dat het ons ook nog een gezonde business oplevert. Dat zou ons allemaal aardig maatschappelijk verantwoorde ondernemers kunnen maken, ook in de zorg! Aan de slag!

Hans Everse is eigenaar van Zilt-E Ziltzaam lekker, teamleider CulinR & Facilitair bij Cleijenborch en vice-voorzitter van Gastronomisch Gilde.

> Lees alle blogs van Hans Everse

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels