blog

Kees van Delft: Niet goed genoeg

Eten & Drinken

Als Zorgtotaal een graadmeter is van wat leveranciers en indirect zorgorganisaties belangrijk vinden, hoeven we voorlopig niet veel te verwachten van mvo in de zorg. Op de beursvloer heb ik in het segment ‘Voeding & Hospitality’ weinig gezien of gehoord over thema’s als duurzaamheid en mvo.

Kees van Delft: Niet goed genoeg

Hoogstens wat aandacht voor ingrediënten uit de streek. Misschien is dat wel een goed teken. Volgens het MVO Trendrapport 2017 van MVO Nederland, zijn koplopers het stadium van praten en inspi­ratie voorbij en gaan zij over tot actie. Maar of dit de verklaring is…

Voedselverspilling nog steeds actueel en relevant

Als ik het onderwerp voedselverspilling uit het brede scala aan mvo-onderwerpen filter, is dit de afgelopen maanden wel degelijk een nog steeds actueel en relevant onderwerp gebleken. In berichtgeving over nieuwe maaltijdconcepten melden zorgorganisaties steevast dat het helpt om verspilling te reduceren. Wageningen UR meldde begin dit jaar dat er bij ‘moderne’ concepten, waarbij de patiënt vlak voor het consumeren eten kan bestellen, minder waste is dan bij traditionele concepten. Interessant was de reactie vanuit de zorg, zoals in ons achtergrondartikel over voedsel­verspilling te lezen is. Waste terugdringen is een middel en geen doel, zo luidt de strekking.

Instellingen kopen teveel voedsel in

In de langdurige zorg is er ook nog een weg te gaan. Care Culinair becijferde dat gemiddeld 30 procent van het eten in zorginstellingen in Noordoost-Brabant wordt weggegooid. Instellingen (lees medewerkers zonder affiniteit met voeding) kopen teveel voedsel in, verwarmen de maaltijd verkeerd waardoor bewoners het laten staan, of hebben simpelweg te lijden onder slecht foodmanagement, verklaarde Care Culinair.

Minder slecht is niet goed genoeg

Tijdens het symposium Focus op de Zorgmaaltijd op 1 juni bespreken zowel Joost Snels van Wageningen UR als Marc Duijzer van Care Culinair hoe voedselverspilling in cure (WUR: 40 procent) en care ontstaat en terug te dringen is. Wie zulke percentages leest, sluit zich hopelijk aan bij trend 6 van het MVO Trendrapport: ‘Minder slecht is niet meer goed genoeg’.


Focus op de Zorgmaaltijd

Onderzoeker Joost Snels deelt de resultaten van het onderzoek tijdens de sessie Een vuist tegen voedselverspilling op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd op 1 juni in Veenendaal. Ook laat hij zien waar kansen liggen om voedselverspilling te verminderen en geeft hij antwoord op veelgestelde vragen. Bekijk het programma of schrijf in


> Lees alle blogs van Kees van Delft

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels