nieuws

AH stapt over naar varkensvlees met keurmerk

Eten & Drinken

Albert Heijn gaat in de toekomst alleen nog maar varkensvlees verkopen met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Dit bericht de NOS. De supermarktketen heeft het varkensvlees zonder keurmerk al verbannen in haar filialen in het zuidwesten van Nederland. Voor 1 juli 2011 zullen alle AH-winkels alleen nog diervriendelijk geproduceerd varkensvlees verkopen.

AH stapt over naar varkensvlees met keurmerk

Het gaat om het zogenoemde 1 ster Beter Leven-keurmerk. De Dierenbescherming hanteert ook een keurmerk met twee en drie sterren. Voor het 2 sterren Beter Leven-keurmerk moet een varken bijvoorbeeld regelmatig naar buiten kunnen; een varken dat in aanmerking wil komen voor drie sterren, moet altijd naar buiten kunnen.

Volgens Albert Heijn hebben zo’n 150 varkenshouders voor de overstap de omstandigheden voor hun dieren verbeterd en krijgen een miljoen varkens door de aanpassingen een beter leven.

Convenant

De supermarktketen zegt dat de introductie van het diervriendelijk geproduceerde vlees past in het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten. In dat convenant uit 2009 hebben belangenorganisaties en het Ministerie van Landbouw afgesproken dat het aanbod van diervriendelijk geproduceerd vlees en eieren in supermarkten en bedrijfsrestaurants jaarlijks met 15 procent moet stijgen.

Staatssecretaris Bleker van Landbouw, die aanwezig was bij de officiële introductie van het diervriendelijk geproduceerde vlees, noemde die manier van vleesproductie ‘een niet te keren trend’.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels