nieuws

Speciale teelt en oogst voor maaltijden Marfo

Eten & Drinken

Vanaf deze maand werkt meesterkok Pascal Jalhay van maaltijdproducent Marfo met speciaal geteelde doperwtjes, broccoli, sperziebonen en winterpenen in de maaltijden voor luchtvaart, zorg en leger. De oogst van dit seizoen is goed voor circa 3 miljoen maaltijden.

Speciale teelt en oogst voor maaltijden Marfo

De manier van telen, oogsten en ter plekke verwerken sluit aan op de ambities van Marfo: minder waterverbruik, minder nodeloze transportkilometers en vriesvers met meer vitamines.
Marfo selecteerde samen met groenteteler Dujardin begin dit jaar de zaden en de groeivelden, een oppervlak van ongeveer 38 voetbalvelden in Wallonië en Bretagne. Die liggen voor Marfo allemaal naast elkaar om zo een constante kwaliteit, smaak en beet te kunnen garanderen. De oogstmomenten worden in nauw overleg met de lokale landbouwspecialisten bepaald. Ter plekke worden de groenten met tonnen tegelijk gestoomd en ingevroren voor optimale versheid en textuur en behoud van belangrijke vitamines. De groenten worden één keer gegaard, in plaats van eerst blancheren bij de verwerker en later garen in de grootkeuken. Dit is gezonder en voordeliger. Het belangrijkste is dat door de keuze van het ras en de gecontroleerde verwerking de kwaliteit van de groente constant is. Stomen brengt ook het waterverbruik drastisch terug. De oogst is genoeg voor een heel jaar maaltijdproductie. Daardoor hoeft Marfo deze groenten niet te importeren. Dat scheelt transportkilometers en uitstoot.

Herman Schaap, directeur Marfo: ‘Wij maken duizenden maaltijden per dag dus willen wij een grote oogst, maar zonder de hele markt leeg te kopen. Wij zoeken groenten met altijd dezelfde eigenschappen en met steeds meer nadruk op oorsprong en duurzaamheid. Wij zijn bijzonder onder de indruk van de toewijding en kennis van onze leverancier Dujardin op dit gebied.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels