nieuws

Instellingen koken merendeels zelf

Eten & Drinken

Van de 135 miljoen warme maaltijden die jaarlijks in de instellingenmarkt omgaan, wordt 85% in een keuken binnen de instelling geproduceerd, 15% wordt kant-en-klaar aangeleverd. Instellingen voor gehandicapten maken het meest gebruik van kant-en-klaar maaltijden, ziekenhuizen en serviceflats vrijwel nooit.

Instellingen koken merendeels zelf

Dat blijkt uit de eerste editie van het FoodServicePeil binnen de instellingenmarkt van Onderzoeksbureau Foodinc, een online onderzoek in samenwerking met Het Nederlands Kokspanel.
Aan het onderzoek nemen meer dan 250 instellingskoks, hoofd keukens en hoofden voeding deel. Zij zijn werkzaam in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, ziekenhuis ofwel een combinatie hiervan.

Het onderzoek laat verder zien dat in het merendeel van de instellingen de warme maaltijd tussen de middag wordt geserveerd, in 76% van de instellingen bestaat een warme maaltijd uit drie gangen. Verpleeghuizen serveren de duurste warme maaltijd, verpleeg- en verzorging combinaties juist de goedkoopste.

Het panel wordt zes keer per jaar ondervraagd. Het continue karakter van het FoodServicePeil zorgt ervoor dat trends binnen de markt inzichtelijk worden, aldus Foodinc.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels