nieuws

SCP: nog steeds te weinig tijd in ouderenzorg

Eten & Drinken

Twee op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vindt dat personeel te weinig tijd en aandacht voor hen heeft. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel planbureau (SCP) in een op 9 juni bekendgemaakt rapport. Vijf jaar geleden onderzocht het SCP ook wat bewoners van de tehuizen van de zorg vonden. De conclusies waren destijds ongeveer hetzelfde, stelt het SCP.

SCP:  nog steeds te weinig tijd in ouderenzorg

De bewoners vinden de zorg te gehaast. Ook is er geen tijd om met hen over levensvragen te praten als ze daaraan behoefte hebben. Verpleeghuisbewoners zeggen dat ze te weinig autonomie over hun leven hebben en te weinig privacy ervaren. De helft van hen kan niet zelf bepalen wanneer ze opstaat uit bed. Een op de vier mensen met lichamelijke ziekten mag niet zelf bepalen wanneer hij of zij naar het toilet gaat. Ook klagen mensen dat personeel de kamer binnenkomt zonder te kloppen.

Het SCP ondervroeg ongeveer 1.500 bewoners of hun familieleden dan wel vrienden. Bijna vijftien procent van de bewoners van verpleeg- of verzorgingstehuizen zegt meer sociale contacten te hebben dan vroeger. Maar meer dan de helft van de groep zegt sinds de verhuizing juist minder contact te hebben. Meer dan 90 procent van de tehuisbewoners zegt toch tevreden te zijn met de zorg die ze ontvangt en de manier waarop het personeel de bewoners behandelt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels