nieuws

Veneca herkent CBS-cijfers niet over prijsverhoging

Eten & Drinken

Veneca, branchevereniging van de landelijke contractcateraars, herkent de cijfers over prijsverhogingen in bedrijfsrestaurants niet, die het CBS naar buiten heeft gebracht. Volgens die gegevens laten bedrijfsrestaurants een prijsverhoging zien van 24% over de periode 2007-2010.

Veneca herkent CBS-cijfers niet over prijsverhoging

Hoewel de details van het onderzoek nog niet bij Veneca bekend zijn, zegt de branchevereniging in een reactie dat uit haar gegevens de bestedingen van een basislunch nauwelijks zijn gestegen. Weliswaar heeft de melkprijs en de graanprijs een kostenverhogend effect gehad, maar de gemiddelde bedrijfsrestaurantbezoeker geeft nog vrijwel evenveel uit als in 2007, aldus Veneca.

Traditioneel ligt de prijs van producten in een personeelsrestaurant ergens in het midden van die van de supermarkt en de horeca. Dat is ook logisch. In feite is het een ‘horeca’voorziening die gesubsidieerd wordt door de werkgever. Deze subsidies lopen sinds een aantal jaren terug, en deze tendens is mede versterkt door de crisis. De inkomsten voor de cateringorganisatie zijn door het verminderen van de subsidie niet gestegen, zegt Veneca. Ook is een slag gemaakt, mede op verzoek van de markt, met duurzaamheid en een biologisch aanbod. Die producten zijn wel iets duurder dan de gangbare producten. Ook nieuwe concepten van de cateraars, zoals bijvoorbeeld warme maaltijden of luxe gerechten, zijn steeds meer te vinden in de restaurants.

Volgens Veneca ligt het beeld omtrent de prijsverhogingen genuanceerd. Inmiddels heeft het CBS ingestemd met een overleg met Veneca.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels