nieuws

Vergroentjes wint Voedingscentrum Hbo-prijs

Eten & Drinken

tudenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de Hbo-prijsvraag van het Voedingscentrum gewonnen met Vergroentjes: vierkante bitterballen met een vulling van vergeten groenten. De Hbo-prijsvraag is voor studenten die nieuwe, gezonde en duurzame producten bedenken.

Vergroentjes wint Voedingscentrum Hbo-prijs

Vergroentjes is een origineel product en volgens de jury heel geschikt als snack in de horeca en catering. Ze bevatten maar liefst tweederde groenten en zijn er in 3 varianten, met pastinaak, aardpeer en meiraapjes. Dit zijn de zogenaamde vergeten groenten. Met Vergroentjes is snacken lekker, gezond én duurzaam, aldus de jury.

De tweede prijs is voor de Hogeschool Van Hall-Larenstein met Square Pizza. Deze pizza bevat extra groenten en vezels en minder zout en verzadigd vet. Met dit product valt veel gezondheidswinst te halen vergeleken met andere pizza’s. Door de vierkante vorm wordt bespaard op verpakking en vervoerskosten. De Hogeschool van Amsterdam won de derde prijs met het ontbijtproduct Lievelingen: cerealballetjes met fruit en zuivel. Een prima product om niet-ontbijters over de streep te trekken om toch te ontbijten.

De Fontys Hogeschool Wageningen won met Keekie de Opleidingsprijs, de prijs voor het beste idee van die opleiding. Keekie is een hartig, glutenvrij tussendoortje op basis van kikkererwten. De Originaliteitsprijs ging naar de Wageningen Universiteit met Vegetable Salad Topping: knapperige, gevriesdroogde stukjes groente, een gezondere variant van de crouton.

Het doel van de prijsvraag is dat de toekomstige productontwikkelaars, productmanagers en andere food managers al tijdens de opleiding leren nadenken over gezonde en duurzame producten. Wanneer duurzaamheid is meegenomen, is dit een pré. Aan de Hbo-prijsvraag Voedingscentrum namen dit jaar weer meer studenten deel, namelijk 7 opleidingen met in totaal 23 inzendingen. Voor het eerst nam dit jaar een universiteit deel, de Wageningen Universiteit. De naam van de prijs wordt volgend jaar dan ook aangepast van Hbo-prijsvraag in Bachelor’s Award.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels