nieuws

Rol voor voedingsindustrie in de zorg

Eten & Drinken

De Alliantie Voeding Gelderse Vallei wil de kennis en creativiteit van de voedingsindustrie inzetten om kant-en-klare, smakelijke en verrijkte producten te ontwikkelen om ondervoeding van ouderen en patiënten in zorginstellingen tegen te gaan.

Rol voor voedingsindustrie in de zorg

De komende jaren neemt de vraag naar zorg sterk toe. Chronische aandoeningen gaan het beeld van de gezondheidszorg bepalen. Grotendeels komt dit door de vergrijzing van de bevolking, maar ook ongezond gedrag speelt een belangrijke rol. Nederland gaat de komende jaren in verdubbeld tempo vergrijzen. In de periode 2011-2015 komen er een half miljoen 65-plussers bij. Van de mensen van 65 jaar en ouder heeft de helft twee of meer chronische ziektes.

Ondervoeding
Patiënten en ouderen hebben verminderde eetlust en een veranderde smaakbeleving. In ziekenhuizen is 25-40 procent van de patiënten ondervoed. Het verbeteren van de voedingstoestand vertaalt zich in gezondheidswinst en betere kwaliteit van leven. Het aanbod van voedingsproducten in de strijd tegen ondervoeding is echter klein. De acceptatie van bestaande producten is in de praktijk beperkt. Dit wordt mede veroorzaakt door het vloeibare karakter, de samenstelling en de smaak.

Nieuwe producten
Verbetering van de voedingsbehandeling vraagt om innovatieve producten. Er is behoefte aan meer variatie in het productaanbod. “In de ontwikkeling van deze producten is een duidelijke rol weggelegd voor de voedingsindustrie” aldus Diederic Klapwijk, voorzitter van de Alliantie Voeding. De Alliantie Voeding is samen met een aantal bedrijven het project ‘Cater with Care’ gestart. Dit project richt zich op de ontwikkeling van kant-en-klare, smakelijke en verrijkte producten om ondervoeding te behandelen en sneller herstel mogelijk te maken.

Proef de vooruitgang!
De ambitie van de Alliantie Voeding is om in 2013 een voorbeeldregio voor transmurale voedingszorg neer te zetten, toonaangevend onderzoek te doen naar de interacties tussen voeding en ziekte en het (Voedings)ziekenhuis Gelderse Vallei een rolmodel te laten zijn qua maaltijdvoorziening, evidence-based voedingsbeleid en voorlichting.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels