nieuws

Medisch verantwoord koken wint terrein

Eten & Drinken

Erik Jager, chefkok/leermeester van restaurant Rue de la Gare in Emmen, heeft de eerste Medical Cooking Challenge gewonnen met een gerecht voor mensen met slikproblemen. De wedstrijd tijdens het Food4You festival in Wageningen is uitgeschreven door Medical Cooking. In dit project wordt het koken, de voedingsleer en de medische wetenschappen bij elkaar gebracht met als doel te komen tot een medisch verantwoorde maaltijd.

Medisch verantwoord koken wint terrein

Biomedisch wetenschapper Marco D’Agata heeft een jaar geleden het initiatief genomen voor het project Medical Cooking. Hij stelt daarin de vraag centraal of het mogelijk is om een medisch verantwoorde maaltijd te koken voor patiënten met bepaalde aandoeningen. Hij wil nieuwe wetenschappelijke inzichten terugbrengen in gerechten, verzamelde daarvoor vijftig concrete problemen van patiënten en ging vervolgens op zoek naar koks die de maaltijden wilden bereiden.

“Goed eten en drinken is in zijn algemeenheid voldoende als je ziek bent”, zegt D’Agata. “Maar specifieke aandoeningen vragen om een specifieke aanpak. Mensen met bijvoorbeeld slikproblemen, de ziekte van Crohn of osteoporose lopen tegen allerlei problemen aan. In theorie kunnen mensen met dit soort aandoeningen geholpen worden met medisch verantwoorde gerechten. Ik ben ervan overtuigd dat het echt mogelijk is om medisch te koken.”

Om koks uit te dagen, is de zoektocht naar medisch verantwoorde maaltijden in een wedstrijdvorm gegoten. Die wedstrijd bleek huiverige koks over de streep te trekken. D’Agata: “Ze zijn onzeker over hun de benodigde medische achtergrondkennis. Met ondersteuning is het echter goed mogelijk, zo is gebleken uit onze Medical Cooking Challenge.”

Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Gastvrije Zorg, die op 18 november verschijnt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels