nieuws

No Waste Diner tegen voedselverspilling

Eten & Drinken

Op maandag 18 april wordt met het No Waste Dinner de aftrap gegeven van het No Waste Network. Een initiatief van overheid en bedrijfsleven om voedselverspilling tegen te gaan. Het diner wordt door toonaangevende chefkoks gekookt en ze gebruiken hiervoor voedsel dat normaalgesproken niet in de winkel terecht komt, omdat het niet helemaal mooi meer is.

No Waste Diner tegen voedselverspilling
SONY DSC

Het diner is voor genodigden uit de bedrijven en instellingen die meewerken om voedselverspilling tegen te gaan. Veel voedsel dat niet helemaal voldoet wordt verwerkt tot bijvoorbeeld compost of veevoer, maar kan heel goed door ons gegeten worden. Het gaat om voedsel dat de schappen van de supermarkt om tal van redenen niet haalt. Omdat groente en fruit wordt doorgedraaid, machines niet optimaal zijn afgesteld, voedsel bij transport niet goed wordt gekoeld of in te grote verpakkingen wordt verkocht aan de consument. Of voedsel dat niet het juiste formaat heeft, bijvoorbeeld een misvormde komkommer, te grote of te kleine aardbeien.

Samenwerking
Met het opzetten van het No Waste Network wil het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat bedrijven en de overheid gaan samenwerken en van elkaar leren als het gaat om de het tegengaan van voedselverspilling.  Doel is dat er in 2015  20% minder voedselverspilling is. Gemiddeld wordt er jaarlijks door het bedrijfsleven en consument voor meer dan 4 miljard euro aan voedsel verspild.

No Waste Award
In het najaar zal een award worden uitgereikt aan de meest innovatieve samenwerking of maatregel die wordt bedacht om voedselverspilling tegen te gaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels