nieuws

Happy Weight Stippenplan al 20 jaar succes

Eten & Drinken

Het Happy Weight Stippenplan, is al twintig jaar een succes bij De Hondsberg in Oisterwijk.

Happy Weight Stippenplan al 20 jaar succes

Wat is het Happy Weight Stippenplan?
“Het Happy Weight Stippenplan heb ik in 1991 met orthopedagoog Sylvia Rasenberg ontwikkeld. Het begon allemaal met een vraag van een ouder met een kind met Prader-Willi Syndroom (PWS). Vaak zijn er bij dit syndroom voedinggerelateerde problemen. De ouders hebben dagelijks strijd over eten en ze weten vaak niet wat te doen. Sylvia ging kijken wat daarover aan literatuur bestond. Dat was bar weinig. Wel was er een soort stoplichtdieet ontwikkeld met groen (goed), rood (slecht) en oranje (minder goed) gekoppeld aan voeding. Maar dat werkt niet voor mensen met een lager niveau, omdat ze de nuance niet aan kunnen. Bovendien wilden we niet de term slecht gebruiken. Dat is te negatief. Zo is gaandeweg het stippelplan ontstaan met simpelweg de keuze groen (gezond) en oranje (minder gezond). Het uitgangspunt is dat je zo energie of calorieën kunt visualiseren. Daarmee is bijna iedereen te bereiken. Het Happy Weight Stippenplan bestaat uit plaatjes van voedingsmiddelen, waarmee met kleuren wordt aangegeven of ze goed of niet zo goed zijn om te eten. De deelnemers krijgen een stippenboek, een voorbeelddagschema voor de voeding, vertaald in stippen, werkbladen en productkaarten met de meest voorkomende voedingsmiddelen. Prioriteit van dit plan is dat met de stippen op kilocalorieën wordt gelet. Mensen bepalen zelf hoe gezond ze willen eten. De diëtist maakt altijd een advies op maat. Alleen dan kan het werken. De deelnemer heeft per dag zes eetmomenten. In het weekend of op feestdagen mag een vast aantal stippen extra worden gebruikt.”

In welk opzicht is De Hondsberg anders dan andere instellingen?
“Sylvia en ik hebben bij De Hondsberg in Oisterwijk de faciliteiten gekregen om ons Happy Weight Stippenplan te ontwikkelen. De eerste gedrukte versie verscheen in 1995. De Hondsberg is een observatie- en onderzoekscentrum voor kinderen tot 18 jaar met gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen. Voeding speelt daarbij ook een rol. Veel kinderen hebben eetproblemen, waardoor ze levensbedreigend dik worden, vreemd eetgedrag vertonen of niet of nauwelijks eten en heel erg ondergewicht hebben. Het kan een genetische oorzaak hebben, maar dat hoeft niet. We zien wel vaak dat overgewicht syndroomgebonden is. Op De Hondsberg zijn we goed geworden in het signaleren van vreemd voedingsgedrag.”

Vraagt uw doelgroep om specifieke voedingsconcepten? Zo ja, welke?
“Het uitgangspunt is dat kinderen moeten afvallen of aankomen. Ze gaan aan de slag met het advies dat ik voor elk kind persoonlijk maak. In het dieetdagboek zitten stippenkaarten waarop met stickers kan worden aangegeven wat gedurende een dag gegeten en gedronken is. Degenen met een wat hoger niveau kunnen dat heel goed zelf. Het is verbazingwekkend hoe snel ze dat onder de knie hebben. Sinds 2006 heet het officieel Happy Weight Stippenplan. We zeggen altijd tegen de kinderen: je gaat niet op dieet, je gaat gewoon goed leren eten en de stippen helpen je daarbij.”

Wat hebben die specifieke voedingsconcepten voor consequenties?
“Het programma bestaat niet alleen uit voeding, maar ook uit beweging, gedrag en de participatie van ouders/verzorgers. Veel mensen weten niet wat goed eten is. Ons sterke punt is onze gezinscoach. Die gaat op locatie met de betrokkenen aan de slag. Heel praktisch en simpel. Porties moeten kloppen. Het is soms best lastig om iets te vertalen naar het gezin. Pas als je op de plek bent, kun je zien wat er in de koelkast staat. Er moet een patroon doorbroken worden. De oplossing ligt bij het gezin.”

Wat voor een keuken heeft uw instelling?
“De Hondsberg heeft een eigen keuken waar vers wordt gekookt. Het eten gaat in bulk, in grote pannen, naar de groep en de kinderen leren zelf op hun bord te scheppen wat ze mogen eten. Want dat is wat ze uiteindelijk thuis ook zullen moeten doen. Daar gebruiken we speciale lepels bij. In de behandelgroep wordt ook zelf gekookt. Dat hoort ook bij het leerproces van hoeveel mag ik eten. Ze gaan zelfs naar McDonald’s. Van tevoren wordt bedacht wat ze mogen hebben. Dat is de truc.”

Hoe pakt u dit alles financieel aan?
“Het Happy Weight Stippenplan kan worden besteld. Voor deelnemers kost het pakket 119 euro. Een handleiding voor professionals kost €199 euro. Hiermee krijgen ze meteen een licentie en toegang tot het werkgedeelte op internet. Het stippenplan geeft structuur en duidelijkheid, voor zowel de opvoeder/verzorger als de gebruiker. Het is niet altijd leuk als je moet opletten met eten. Als het dan toch moet, dan moet het ook helder zijn.”

Wat is uw visie voor de toekomst?
“We willen graag dat het Happy Weight Stippenplan door zorgverzekeraars vergoed wordt. Het plan in een gewoon jasje gieten en breder ontwikkelen, zodat het voor iedereen te gebruiken is, staat ook op de todolijst. Onze hulp wordt inmiddels landelijk op allerlei locaties ingeroepen als het gaat om groepen met problematisch eetgedrag. We krijgen regelmatig artsenteams op bezoek die komen kijken hoe wij werken. We gaan dit jaar op een internationaal congres spreken. Verder zijn we vergevorderd met de Koraalgroep en Plurein om een landelijk centrum Eetproblematiek neer te zetten.”
Dit is een artikel dat eerder is verschenen in het tijdschrift Gastvrije Zorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels