nieuws

Halal maaltijden voor patiënten Groene Hart Ziekenhuis

Eten & Drinken

Ook dit jaar besteedt het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) aandacht aan de Ramadan, die afgelopen maandag voor de meeste moslims is begonnen. Het GHZ wil ieder mens respecteren in zijn of haar geloof of levenswijze en waar dat kan rekening houden met persoonlijke wensen.

Halal maaltijden voor patiënten Groene Hart Ziekenhuis

De begindatum van Ramadan is afhankelijk van de stand van de nieuwe maan en kan verschillenper land. De Ramadan eindigt na ongeveer 30 dagen, dus in principe op 31 augustus. Tijdens Ramadan is het voor gelovige moslimpatiënten in het GHZ mogelijk om een Halal-maaltijd na zonsondergang geserveerd te krijgen. Tevens is er een aparte gebedsruimte gecreëerd, waar op vrijdagmiddag, tijdens het vastgestelde gebed, gebeden kan worden.

De regels en gebruiken gedurende de Ramadan kunnen het genezingsproces van een gelovige moslimpatiënt vertragen of zelfs stilleggen. Tijdens de Ramadan maken patiënten samen met hun zorgverlener een afweging tussen de medische verantwoordelijkheid van de zorgverlener en de religieuze plicht die een patiënt voelt. De zorgverlener kan hierbij adviseren om op andere wijze aan de religieuze verplichtingen te voldoen.

Traditioneel wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest of het Id-al-Fitr (etensfeest). Op deze dag krijgen alle opgenomen patiënten een traditioneel glaasje muntthee met lekkere zoetigheden geserveerd. Het verbreken van het vasten is een van de belangrijkste islamitische feestdagen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels