nieuws

Instellingskeuken bespaart geld met lokaal voedsel

Eten & Drinken

Lokale inkoop van voedingsproducten en dranken voor de instellingskeuken kan een besparing opleveren van 25 procent. Tot die conclusie komt Dick Soek van restaurant Schathoes in het Groningse Verhildersum.

Instellingskeuken bespaart geld met lokaal voedsel

De kok verzorgde voor het Universitair Medisch Centrum een maaltijd met honderd procent biologische en regionale ingrediënten.

“In veel grote instellingskeukens draait alles om het inkopen bij één grootleverancier”, aldus Soek. “Dat zorgt voor een eentonig aanbod van standaardproducten en een grote verschraling van de smaak. Ik heb een menu bedacht met allemaal lokale ingrediënten.”

De maaltijd werd 25 procent goedkoper omdat de ingrediënten rechtstreeks bij de producenten vandaan kwamen. Het ging om 1600 maaltijden.

Seizoensgebonden en regionale ingrediënten spelen een steeds grotere rol in instellingskeukens. Van 1 tot 9 oktober 2011 vindt dan ook de landelijke actieweek ‘Week van de Smaak’ plaats. Tijdens deze week staan kernwaarden als ambachtelijk, natuurzuiver en duurzaam centraal. Onder de naam ‘Een mooie maaltijd’ wordt de zorg uitgenodigd om gedurende deze week in oktober extra aandacht te besteden aan de maaltijden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels