nieuws

Minder keuzemomenten warme maaltijd in zorg

Eten & Drinken

Ongeveer 15 procent van de maaltijden die binnen een Nederlandse zorginstelling worden geserveerd, zijn aangepast aan specifieke wensen of eisen als het gaat om diëtetiek. De keuzemomenten binnen de zorg worden over het algemeen steeds schaarser.

Minder keuzemomenten warme maaltijd in zorg

Dat blijkt uit de vierde editie van FoodServicePeil, een initiatief van onderzoeksbureau Foodinc. en Het Nederlands Kokspanel.

Cliënten kunnen minder vaak uit bepaalde maaltijden kiezen en moeten zich houden aan een cyclus waarbij ze op vaste momenten voor een langere tijd keuzes doorgeven. Alleen ziekenhuizen hebben vaak een iets flexibele opstelling.

Volgens de ondervraagden doen de ‘conventionele’ vlees- en groentesoorten het nog steeds goed. De gehaktbal blijft populair en bij de groenten worden volgens de koks vooral sperziebonen en rode kool gekozen.

Koks kiezen steeds vaker voor onbewerkte producten als geschilde aardappelen en gefileerde vis. Hiermee winnen ze bereidingstijd en beperken ze arbeidsintensieve bewerkingen, waardoor het mogelijk wordt de ingrediëntenkostprijs verder te verlagen.

Diëtetiek in het kader van geloofs- of levensovertuiging blijft wel stabiel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels