nieuws

Nieuwe smaakbeleving voor kankerpatiënten

Eten & Drinken

Chefkok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse Boer lanceren vandaag in samenwerking met twee artsen de website Beleefjesmaak.nl. De website is een platform met recepten en tips over smaakbeleving voor (ex-)kankerpatiënten.

Nieuwe smaakbeleving voor kankerpatiënten

Een chemokuur kan het smaakvermogen van kankerpatiënten ernstig aantasten en soms blijvend veranderen. Dat zorgt vaak voor een verminderde eetlust. Laboratoriumarts hematologie Ellen Kuiper-Kramer: “Uit het onderzoek blijkt dat veel patiënten behoefte hebben aan zachte, vette en romige gerechten. De mond wordt door een kuur ernstig aangetast en het speekselgehalte is daardoor veel lager. Voeding met deze kenmerken kan dit compenseren. Daarnaast is veel drinken erg belangrijk. Door het lage speekselgehalte wordt de mond snel droog.”

Ellen Kuiper-Kramer heeft samen met arts Otto Visser de afgelopen maanden onderzocht of er een patroon te ontdekken viel in de smaakbeleving van kankerpatiënten. Samen met Jonnie Boer ontwikkelden zij een smaakpalet van vijf smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Het palet is op een geselecteerde groep patiënten met smaakgels getest. Aan de hand van de uitkomsten ontwikkelde Jonnie Boer recepten voor (ex-)kankerpatiënten. Initiatiefnemer en chef-kok Jonnie Boer: “Uit de tests blijkt dat de smaak van kankerpatiënten compleet kan veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. Na een chemokuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen. De recepten op Beleefjesmaak.nl bieden je een helpende hand om je ‘nieuwe’ smaak te ontdekken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels