nieuws

‘Ziekenhuizen spelen te veel restaurantje’

Eten & Drinken

Ziekenhuizen proberen te veel restaurantje te spelen, meent kok en journalist Tom Kellerhuis. Hij zegt dit naar aanleiding van een ziekenhuismaaltijdentest die hij samen met topkok John Halvemaan en culinair publicist Janny van der Heijden deed in opdracht van de Amsterdamse krant Het Parool.

‘Ziekenhuizen spelen te veel restaurantje’

Volgens Kellerhuis moeten ziekenhuizen af van gecompliceerde gerechten. “Doe dat niet als je het niet kunt waarmaken. Hollandaisesaus en remouladesaus: klinkt leuk, maar als het er niet op lijkt, laat het dan weg. Hou het simpel. Kook de groenten niet zo door, dat is geen wereldschokkende verandering. Als groenten te gaar zijn, hebben ze geen zin meer omdat alle voedingsstoffen eruit zijn.”

Kellerhuis is nog het meest geschrokken van het gegeven dat ‘er zo weinig vers wordt gekookt’. “Als er dan een kok in dienst is, heeft deze kennelijk geen goede opleiding genoten.” Kellerhuis adviseert ziekenhuizen ten minste één kok in dienst te nemen. “Misschien als adviseur die één keer in de maand langskomt. Het zijn natuurlijk logge organisaties, dus veranderingen duren even. Volgend jaar kijken we of de ziekenhuizen beter zijn geworden, als ze tenminste nog mee willen doen.”

Lees in het komende nummer van Gastvrije Zorg wat de hoofdstedelijke ziekenhuizen met de uitkomsten van de Parooltest hebben gedaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels