nieuws

‘Ondervoeding en eenzaamheid onder ouderen nemen toe’

Eten & Drinken

Ondervoeding en eenzaamheid onder ouderen nemen toe omdat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat zegt de SP na een onderzoek onder 224 huisartsen.

SP-Tweedekamerlid Renske Leijten ondervroeg de huisartsen om erachter te komen wat volgens hen het effect is van het regeringsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Ook wilde ze antwoord op de vraag of mantelzorgers voldoende ondersteuning krijgen.

Eenzaamheid

Van de ondervraagde huisartsen geeft 73 procent aan te merken dat ouderen beperkter toegang hebben tot zorg in een instelling. 80 procent zegt dat de zorg thuis tekort schiet. Driekwart van de respondenten is van mening dat mantelzorgers onvoldoende steun krijgen. De huisartsen maken zich zorgen over eenzaamheid, verwaarlozing en ondervoeding bij ouderen. Ook waarschuwen veel huisartsen dat de controle op medicijngebruik af zal nemen. Lees hier het rapport van de SP over het onderzoek.

Steun

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, was vorig jaar al van mening dat mantelzorgers meer steun nodig hebben om te voorkomen dat de sector overbelast raakt. Mezzo onderzocht samen met EenVandaag ook of Nederlanders wel bereid zijn om mantelzorg te verlenen als dat nodig is.

Het Tweede Kamerdebat over de toekomst van mantelzorg vindt vandaag plaats. SP-Tweedekamerlid Renske Leijten pleit er onder meer voor om mantelzorgers extra ondersteuning te bieden en meer te investeren in de thuiszorg.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels