nieuws

‘Ondervoeding moet op de kaart gezet worden’

Eten & Drinken

Ziektegerelateerde ondervoeding is in Nederland een onderschat probleem, maar helaas de dagelijkse realiteit. Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 blijkt dat één op de vijf patiënten ondervoed is. Om ondervoeding beter op de kaart te zetten, vond onlangs de Dag van de Ondervoeding plaats, oorspronkelijk een initiatief van het Eerstelijns Ondervoedings Instituut (EOI).  Probleem neemt […]

‘Ondervoeding moet op de kaart gezet worden’

Ziektegerelateerde ondervoeding is in Nederland een onderschat probleem, maar helaas de dagelijkse realiteit. Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 blijkt dat één op de vijf patiënten ondervoed is. Om ondervoeding beter op de kaart te zetten, vond onlangs de Dag van de Ondervoeding plaats, oorspronkelijk een initiatief van het Eerstelijns Ondervoedings Instituut (EOI)

Probleem neemt toe

Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 blijkt namelijk dat bijna 1 op de 2 patiënten in instellingen risico loopt op ondervoeding en dat ongeveer 20 procent van de patiënten daadwerkelijk ondervoed is. De hieruit voortkomende extra kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg zijn aanzienlijk en worden ingeschat op minimaal 280 miljoen euro per jaar. De omvang van het probleem zal, gezien de groeiende groep ouderen en chronisch zieken, de komende jaren naar verwachting verder toenemen. Met het oog op het welzijn van de patiënt, maar ook om financiële redenen, is het onder andere voor ziekenhuizen en zorginstellingen belangrijk om ongewenst gewichtsverlies te voorkomen, dan wel vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Rapport

Zuivelbedrijf FrieslandCampina wil ziekenhuizen en zorginstellingen helpen bij het bestrijden van ondervoeding. Daarom introduceert FrieslandCampina de eiwitrijkkit. Onderdeel van deze eiwitrijkkit is het wetenschappelijke rapport ‘Zuivel en ondervoeding, de wetenschappelijke stand van zaken’ van het FrieslandCampina Institute. Het rapport geeft inzicht in de rol die zuivelproducten en eiwitrijke producten kunnen spelen bij het behoud van spiermassa- en kracht en bij het behoud van lichaamsgewicht bij ouderen, gebaseerd op recente wetenschappelijke ontwikkelingen.

Eiwitrijke producten

Verder is in de eiwitrijkkit ook een map met twee succesverhalen uit de praktijk te vinden van Humanitas en Zorgpartners Midden-Holland. Deze instellingen hebben zuivelproducten ingezet in de strijd tegen ongewenst gewichtsverlies bij bewoners. Daarmee willen ze onder andere ook de gastvrijheid verhogen voor bewoners.

Meer weten over ondervoeding? Klik hier om naar ons dossier over ondervoeding te gaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels