nieuws

Vochttekort meest voorkomende reden voor ziekenhuisopname

Eten & Drinken

Dehydratie is de meest voorkomende indicatie is om ouderen vanuit het verpleeghuis in een ziekenhuis te laten opnemen. Iedere dag hebben volwassenen zo’n anderhalf tot tot 2 liter drinkvocht nodig. Dat hoeft niet per se water te zijn, want alle dranken tellen mee.

Vochttekort meest voorkomende reden voor ziekenhuisopname

Dranken met weinig calorieën zijn bijvoorbeeld water, thee en koffie zonder suiker en light fris- en fruitdrank. Maar ook dranken met calorieën, zoals melk(producten), vruchtensappen en fruitdranken tellen mee voor de vochtvoorziening. Er bestaat een grote groep mensen die een hogere behoefte heeft aan vocht of een hoger risico heeft op vochttekort. Het is een probleem dat veel voorkomt in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen en met name bij ouderen speelt.

Dehydratie kan verschillende oorzaken hebben. Het lichaam kan ongemerkt meer vocht verliezen via de ademhaling en door verdamping, vooral als iemand veel binnen zit in een droge lucht. Ouderen hebben een verminderd dorstgevoel, waardoor ze niet (voldoende) drinken. Drinken is voor ouderen überhaupt lastiger omdat ze niet goed kunnen drinken vanwege slikklachten, of ze vergeten te drinken door dementie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels