nieuws

‘Voedselverspilling in de zorg heel erg hoog’

Eten & Drinken

Koen Nouws Keij, mede-oprichter van stichting Diverzio, zegt dat er rondom de maaltijdbereiding in de zorg nog een flink stuk te besparen is. “Want voedselverspilling in de zorg is heel erg hoog; veertig tot zestig procent.”

‘Voedselverspilling in de zorg heel erg hoog’

Stichting Diverzio, dat onder meer als doel heeft gezond, smakelijk, duurzaam eten en drinken beschikbaar te maken in de zorg, helpt zorginstellingen een duurzaamheidsslag te maken. “We doen onder andere een nulmeting waarbij we gedurende twee weken alles bijhouden”, legt Koen Nouws Keij uit. “Waar in het proces wordt eten weggegooid? Dat brengen we goed in kaart. Hiermee kun je op korte termijn grote slagen maken. Wil je van 40 naar 20 procent voedselafval, dan hebben we daar een aantal praktijkgerichte aanpassingen voor.”

Samenwerking

Diverzio streeft daarnaast naar meer regionale samenwerking tussen instellingen, leveranciers en producenten. Nouws Keij: “Met een appel en een ei uit de streek is het aandeel streekproducten al snel vijf procent. Wil je naar vijftig procent, dan is daar meer voorbereiding en organisatie voor nodig. Wij zijn er voor de versnelling, inspiratie en om kennis te delen.”

Lees ook Succes met verse streekproducten: kan dat in de zorg?

Voorbeeld

De stichting is echter niet alleen met streekproducten bezig. “We kijken naar de verbetering van de maaltijdbeleving, maar ook naar het reduceren van integrale kosten.” Maar het werken met regionale producenten is wel onderdeel van de puzzel, geeft Nouws Keij toe. Jelle Ferwerda, hoofd voeding en gastenservices bij de Nijmeegse Sint Maartenskliniek, is voorzitter van Diverzio. De keuken van Ferwerda is zo’n beetje het hart van de operatie. “Je mag de Sint Maartenskliniek wel zien als een voorbeeld in Nederland”, aldus Nouw Keij. “Gelukkig hebben veel collega-instellingen dat ook door.”

Op de foto: Jelle Ferwerda (links) en Koen Nouws Keij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels