nieuws

Eenzaamheid tegengaan met vla

Eten & Drinken

Eenzaamheid, vooral onder ouderen, is in Nederland een groot probleem. Verschillende organisaties en bedrijven bedenken initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Het laatste idee: maak een vlafie met je oma.

Eenzaamheid tegengaan met vla

Het Ouderenfonds en de Stichting DoSocial werken samen in de strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. Door bezuinigingen in de zorg is er volgens de twee organisaties steeds minder aandacht voor het welzijn van ouderen. Eenzaamheid bij ouderen wordt hierdoor een steeds groter probleem.

De samenwerking heeft als doel aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het aanleggen van zogeheten sociale ontmoetingstuinen. DoSocial heeft haar partners (waaronder mede-initiatiefnemer Arla Foods) opgeroepen om in actie te komen. Melkunie, een van de merken van Arla Foods, kwam daarop met de actie ‘Maak een vlafie met je oma’, die deze week van start is gegaan.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

De meeste mensen weten inmiddels wel wat een selfie is. Voor degenen die niet op de hoogte zijn: een selfie is een foto die je van jezelf neemt. Een vlafie is dus een selfie met vla. Met de actie ‘Maak een vlafie met je oma’ wil het zuivelmerk extra bezoekjes aan ouderen stimuleren.

Het werkt als volgt: koop een pak vla of pap en ga langs bij je opa of oma, je schoonmoeder, of die aardige oude buurvrouw van een paar deuren verder. Eet samen gezellig een toetje, maak een vlafie en upload de foto melkunie.nl/dosocial. Bij vijfduizend vlafies doneert Melkunie één ontmoetingstuin aan het Ouderenfonds. De eerste tuin is al gerealiseerd. Onder de inzenders van een vlafie worden drie dagverse zuivelpakketten van Melkunie verloot. De actie loopt tot en met 31 oktober.

Eenzaamheid

“Wij zien het initiatief van Melkunie als een goed voorbeeld hoe het bedrijfsleven kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid”, zegt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. “Door zelf en met inzet van hun klanten onze projecten daadwerkelijk te realiseren.”

Sociale contacten

Ontmoetingstuinen is een concept van het Ouderenfonds waarbij vrijwilligers een tuin aanleggen bij een zorginstelling compleet met kruidentuinen, fruitstruiken, verhoogde kweektafels, zaaitafels en tuinbankjes. Door het gezamenlijk onderhouden van de tuin en het bereiden en gezellig eten van gekweekte groenten en fruit ontstaan er sociale contacten tussen ouderen en vrijwilligers.

Het Melkunie-team gaf zelf de aftrap voor de actie door met bewoners van Huize Sint Jozef in Nijkerk een dagje op stap te gaan (zie foto).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels