nieuws

Melk is niet goed voor elk?

Eten & Drinken

Een glas melk bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Melk maakt, net als kaas, onderdeel uit van de Nederlandse cultuur. Wie is er niet mee opgegroeid? Maar, zeggen wetenschappers, wie teveel melk drinkt, zou weleens eerder kunnen overlijden.

Melk is niet goed voor elk?

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd, zeggen Zweedse onderzoekers. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Gezondheid

De onderzoekers hielden in de jaren 80 en 90 de gezondheid van ruim 100.000 mannen en vrouwen tussen de 10 en 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten. Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken.

Vrouwen die veel melk dronken, hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk. Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets minder mate. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

Botontkalking

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

Lees alles over vochtbalans in het dossier op deze site.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels