nieuws

‘Nú aan de slag met voedselinformatie’

Eten & Drinken

Het is bijna zover: over ruim een maand zijn alle bedrijven en instellingen die voedsel verkopen verplicht om de eindgebruiker volledig te informeren over de voedingsstoffen in producten. Zorgkeukens moeten nu aan de slag, zegt adviseur Marjan van Ravenhorst. 

‘Nú aan de slag met voedselinformatie’

Vanaf 13 december treden de Europese regels over verplichte voedselinformatie op etiketten in werking, de Verordening Voedselinformatie. Het gaat hierbij vooral om de informatie over allergene stoffen zodat mensen met een voedselallergie weten wanneer een product veilig voor ze is.

Etiketten

Wat zorgkeukens wel moeten doen, is zo snel mogelijk starten met het verzamelen van grondstoffeninformatie. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vindt Marjan van Ravenhorst, levensmiddelentechnoloog en adviseur van Allergenen Consultancy. “Je moet etiketten bestuderen en bij de leverancier informatie opvragen. Grote bedrijven als Sligro en Deli XL werken al met productspecificaties, hebben alles digitaal vastgelegd in databases en pakken nu de allergeneninformatie redelijk gemakkelijk op. Maar de kwaliteit is wisselend en zeker veel kleinere bedrijven hebben onvoldoende kennis van allergenen. Het gebeurt dat een bakker vergeet te melden dat er gluten in het gebak zitten. En over de biologische producten die rechtstreeks van de boer worden gekocht, is soms gewoon geen enkele informatie beschikbaar.”

Allergenen: zorg moet wennen aan nieuwe wet

Omdat het lastig is om aan de nieuwe regels te voldoen, raadt ze aan om goed de tijd te nemen voor de grondstoffeninformatie. “Je ziet nu dat zorginstellingen afscheid nemen van leveranciers omdat de informatie niet in orde is. Ook groothandelaren maken een schifting bij hun leveranciers; productinformatie is voortaan een voorwaarde om te leveren.”

Gegevens

Een valkuil is het registreren van de productinformatie. “Leg alles meteen vast in Excel. Producten, recepturen, ingrediënten; ze veranderen vaak en in zo’n bestand is dat goed bij te houden. Bewaar je gegevens dus niet in losse mappen. De allergeneninformatie moet te allen tijde beschikbaar zijn, ook voor de medewerkers en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toeziet op de veiligheid van voedsel. Pak het dus meteen professioneel aan.”

> Meer weten over etiketten? Lees ook Etikettering in de zorg: dit moet u weten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels