nieuws

Topkok Ron Blaauw zwaait scepter in Westfriesgasthuis

Eten & Drinken

Niet alleen de cliënttevredenheid moest omhoog, maar ook de medewerkers in de keuken moesten meer plezier in hun werk krijgen. Dat doel stelde het Westfriesgasthuis zich drie jaar geleden. Gevolg: er wordt vanaf nu weer zelf gekookt in de keuken met producten uit de buurt. Onder toeziend oog van Ron Blaauw.

Topkok Ron Blaauw zwaait scepter in Westfriesgasthuis

Het Westfriesgasthuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio bundelden afgelopen maanden hun kennis en kunde in een intensieve samenwerking. Met als doel de patiënten van het Westfriesgasthuis voortaan verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek te serveren.

Dankzij deze integrale aanpak, waarbij smaak en samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staan, kan het Westfriesgasthuis volgens facilitair manager Nils van Mourik een voedzame en smakelijke maaltijd voor zijn patiënten verzorgen. “Tegelijkertijd gaat er een economische impuls uit naar de agrarische ondernemers in de regio.”

Voorspoedig herstel

Het officiële startsein werd gisteren gegeven, maar sinds deze zomer wordt er in de keuken van het Westfriesgasthuis al gewerkt met verse groente, fruit, vlees en vis uit de regio. Dagelijks bereidt het Westfriesgasthuis meer dan 200 maaltijden voor zijn patiënten. Van Mourik: “Een aangenaam verblijf en gastvrije zorg staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften. De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag. Bovendien draagt goede voeding bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn.”

Niet minder dan topkok Ron Blaauw (een geboren Horinees) heeft de koks en diëtistes onder zijn hoede genomen. “Samen met hem hebben we onze nieuwe menu’s ontwikkeld. Opgebouwd uit ingrediënten die voor het merendeel uit onze eigen regio komen. Noord-Hollandse groentes, Texels rundvlees, fruit uit de regio, duurzaam gevangen vis uit de Noordzee. Het komt allemaal vers op de borden van onze patiënten.”

Regionale zorgkeuken

Diverzio is gespecialiseerd in de verse regionale zorgkeuken en het tot stand brengen van samenwerking tussen landbouw en zorg. Directeur Koen Nouws Keij hielp Greenport Noord Holland Noord om de verbinding met het Westfriesgasthuis te maken en te komen tot een goede ketensamenwerking: “Uit diverse praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten blijkt dat lekker en gezond eten een sneller herstel kan versterken en vaak leidt tot een verbeterde gezondheid. Dit gaat gepaard met een daling in de zorgkosten door minder medicijngebruik, minder dieetvoeding en een dalende zorgvraag. Tegelijkertijd weten we dat patiënten meer genieten van de maaltijd wanneer die goed op smaak gemaakt is, met producten die vers en herkenbaar zijn. Het brengt het vakmanschap terug in de keuken en dat proef je. ”

Rian van Dam, programmamanager van GreenPort Noord-Holland Noord, vult aan: “Deze regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft ook een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn.”

Lage voedselkilometers

Afgelopen maanden troffen Greenport NHN en Diverzio de voorbereidingen om de matchmaking tussen producenten, ketenpartners en Westfriesgasthuiste te stimuleren en te faciliteren. Atlantis Handelshuis BV, de Noord-Hollandse groothandel in “(H)Eerlijk(e) Waar!” bleek op allerlei fronten perfect aan te sluiten bij de wensen, eisen en werkwijze van het Westfriesgasthuis.

Mike Venekamp, directeur Atlantis Handelshuis: “Het geeft erg veel voldoening als iedereen hetzelfde wil en dat ook in de praktijk nastreeft. Beleidsverantwoordelijken, boeren, producenten, ketenpartners, facilitair managers, inkopers en koks: we willen allemaal dat er gezonde en duurzame producten uit de eigen regio worden geserveerd. De rol van Atlantis is om te selecteren, verwerken, bundelen en distribueren via hele korte duurzame directe ketens. Hierdoor kunnen we een transparante voedselketen, optimale versheid, betaalbaarheid en lage voedselkilometers realiseren. En daar heeft iedereen profijt van.”

foto (39)

Kabeljauwfilet met crunch van kruiden, risotto van Parelgort, gestoofde prei en Zaanse mosterdsaus.

 

foto (40)

 

Balletje kalfsgehakt, stamppot van zuurkool met laurierjus en krokante kaantjes.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels