nieuws

Waarom is meneer Zuurbier nooit blij met zijn maaltijd?

Eten & Drinken

Woont er in uw instelling toevallig een onverschillige criticus, of een uitdagende avonturier? Dat is namelijk wel handig om te weten als het gaat om de maaltijdvoorziening.

Waarom is meneer Zuurbier nooit blij met zijn maaltijd?

Ouderen zijn op grond van hun emotionele beleving van de maaltijd in vier groepen te verdelen. Dat concluderen wetenschappers van Wageningen UR Food & Biobased Research op basis van onderzoek uitgevoerd bij leden van het seniorentestpanel. De studie, die in september is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite, moet productontwikkelaars en marketeers handvatten bieden om hun producten beter af te stemmen op de verschillende behoeften en wensen van de groeiende groep oudere consumenten.

“Eerder onderzoek naar eetgedrag van ouderen hield weinig rekening met emoties, terwijl die juist belangrijker lijken te worden naarmate mensen ouder worden”, aldus Louise den Uijl, PhD in de groep Consumer Science & Health.

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Smaak

Om de groepen gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, hebben de wetenschappers voor elke groep een fictief personage bedacht als ijkpersoon. Zo vertegenwoordigt mevrouw Jansen de grootste groep, de ‘genoeglijke gemiddelden’, waar ongeveer 50 procent van de deelnemers zit. Mevrouw Jansen is gematigd in haar emoties over eten. Gezondheid en smaak vindt ze belangrijk en ze probeert wel eens wat nieuws, maar ze is niet op zoek naar culinaire verrassingen.

Genieten van de maaltijd

De ‘uitdagende avonturier’, meneer De Jager, representant van een kwart van de deelnemers, geniet van zijn maaltijd en houdt juist wel van iets avontuurlijks op zijn bord. De ‘tevreden genieter’ mevrouw De Roos, en met haar ongeveer een achtste van de deelnemers, houdt van eten en vindt gezondheid belangrijk. Ze hecht meer waarde aan de mensen met wie ze eet dan aan bijzondere hapjes.

Tenslotte is daar meneer Zuurbier, de ‘onverschillige criticus’ die een achtste van de deelnemers vertegenwoordigt. Meneer Zuurbier is weinig geïnteresseerd in zijn maaltijden. Hij associeert ook negatieve gevoelens met eten, en loopt daardoor het meeste kans op ondervoeding.

Behoeften

Met het onderzoek wil Wageningen UR Food & Biobased Research de zorgsector en leveranciers ervan bewustmaken dat de populatie ouderen in de samenleving in aantal en diversiteit de komende jaren stijgt, maar dat het voedingsmiddelenaanbod echter nog weinig inspeelt op hun behoeften en wensen.

De verwachting is dat producten die aansluiten bij de behoeften van de verschillende groepen ouderen in combinatie met een goede communicatie kunnen leiden tot een betere inname van voedingsstoffen. Op de lange termijn kan dat bijdragen aan het langer zelfstandig wonen van ouderen, aldus de Wageningse onderzoekers.

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels