nieuws

Welk cijfer geven Gelderse Vallei-patiënten voor het eten?

Eten & Drinken

Patiënten zijn erg tevreden over de nieuwe maaltijdservice At Your Request in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze hebben zelfs een cijfer uitgedeeld. Een hoog cijfer.

Welk cijfer geven Gelderse Vallei-patiënten voor het eten?

Zij geven een 8,1. Tegelijkertijd blijkt dat patiënten goed met de keuzevrijheid om kunnen gaan. “We zien dat hun voedingsstatus behouden is gebleven”, aldus Nicole de Roos, docent aan Wageningen Universiteit. Eind 2012 voerde het Voedingsziekenhuis, als eerste ziekenhuis in Europa, het nieuwe roomservice concept voor eten en drinken van Sodexo in. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei onderzocht At Your Request.

At Your Request

Het innovatieve maaltijdconcept At Your Request van Sodexo stimuleert gevarieerder, gezonder en lekkerder eten en drinken in het ziekenhuis. De patiënt bestelt vanaf een menukaart zo vaak hij wil, tussen 07.00 uur en 18.15 uur. De patiënt wordt persoonlijk te woord gestaan tijdens de bestelling, zodat een lekkere en verantwoorde keuze gemaakt kan worden. Alle bestellingen worden digitaal geregistreerd. “Daarmee is At Your Request een waardevolle bron aan informatie voor vernieuwend onderzoek naar voeding bij diverse patiëntengroepen”, aldus Frans Kok, hoofd afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. “We weten nog zo weinig van wat patiënten nu eigenlijk eten.” In het huidige onderzoek zijn patiënttevredenheid, voedingstoestand en voedselkeuze eerst in kaart gebracht tijdens het ‘oude’ maaltijdsysteem. Twee jaar later, ná de invoer van At Your Request, is het onderzoek herhaald.

Patiënttevredenheid en voedselkeuze

Patiënten werd gevraagd een rapportcijfer te geven. Het oude maaltijdsysteem scoorde al een dikke voldoende: een 7,5. Met de invoer van At Your Request is de waardering gestegen naar een 8,1. De tevredenheid is ook onderzocht met een vragenlijst, ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Patiënten geven aan dat met At Your Request het aanbod, de service en de presentatie is verbeterd. “Patiënten zijn blij met de keuzemogelijkheden”, aldus Angelique Honderdors, hoofd hoteldienst in het Edese ziekenhuis.”Patiënten maken zelf verantwoorde keuzes. De bruine boterham met kaas is één van de meest bestelde producten. We zien ook dat niet de kroketten, maar juist onze fruitsalade bovenaan in de top 5 van meest bestelde producten staat.”

 


Download gratis één van deze whitepapers over (onder)voeding:

 

Voedingsstatus

De voedingsstatus van patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei is met At Your Request behouden gebleven. Beide onderzoeksperioden laten tijdens de ziekenhuisopname een vergelijkbaar verloop zien van de MUST, gewicht en handknijpkracht. De MUST-score verbeterde in beide onderzoeksperioden tijdens de opname. Patiënten hadden vrijwel geen gewichtsverlies. De handknijpkracht nam in beide perioden af tijdens opname, om vervolgens te herstellen richting het ontslag.

Eiwitbehoefte

Om inzicht te krijgen in de toepasbaarheid van At Your Request bij patiënten is de eiwitbestelling en eiwitinname beoordeeld. Gezonde mensen hebben dagelijks 0.8 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht per dag. Patiënten hebben echter een verhoogde eiwitbehoefte van 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is moeilijk te realiseren omdat de eetlust vaak veel minder is. De literatuur rapporteert gemiddeld een eiwitinname van gemiddeld 0.34 – 0.99 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht in diverse patiëntengroepen. Met At Your Request bestelden patiënten relatief veel eiwit: gemiddeld 0.94 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Ondervoeding

Patiënten die risico lopen op ondervoeding, krijgen een eiwit- en energieverrijkt dieet aangeboden. Zij ontvangen een speciale menukaart met eiwitrijke hapjes en ze worden gestimuleerd deze regelmatig te bestellen. De bestelgegevens van At Your Request laten zien dat dit effectief is: patiënten zonder risico op ondervoeding, een MUST score 0, bestelden 0.9 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Patiënten met een MUST 1 of MUST 2 bestelden respectievelijk 1.0 en 1.1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Na introductie van At Your Request haalt 30 procent van de ondervoede patiënten een eiwitinname van meer dan 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, waar dit voorheen 26 procent was.

Vervolgonderzoek

Als voedingsziekenhuis blijft Ziekenhuis Gelderse Vallei zich inzetten om de eiwitinname te verder te verbeteren. Via Cater with Care, een samenwerkingsverband tussen zorg- en kennisinstellingen en het bedrijfsleven, worden diverse onderzoeken gedaan naar smakelijke eiwitverrijkte producten en nieuwe diensten om inname te verbeteren. Recent is vanuit Cater with Care een grote effectstudie gestart waarin patiënten een volledig eiwitverrijkt dagmenu ontvangen. “Eind 2015 willen we het onderzoek naar patiënttevredenheid, voedingsstatus en voedselkeuze opnieuw herhalen om zo de effecten van alle nieuwe maatregelen in kaart te brengen”, aldus Nicole de Roos.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels