nieuws

Allergenenwet in de zorg: 5 feiten over de nieuwe regels

Eten & Drinken

De nieuwe Europese regels met betrekking tot verplichte voedselinformatie gaan op 13 december in werking (de Verordening Voedselinformatie). Wat betekent dat voor de zorgkeukens? 5 feiten over de allergenenwet op een rij.

Allergenenwet in de zorg: 5 feiten over de nieuwe regels

Allergenenwet: feiten op een rij

1. Informeren
Ziekenhuizen en zorginstellingen moeten hun cliënten informeren als er bepaalde allergene stoffen in de voeding zitten. De wet noemt veertien allergenen die moeten worden vermeld als ze in een product zijn gebruikt. Met deze informatie kunnen consumenten die allergisch zijn voor bepaalde stoffen een veilige keuze maken.

2. Verpakt en niet verpakt
De allergenenvermelding wordt verplicht voor zowel voorverpakte levensmiddelen als niet-voorverpakte levensmiddelen, zoals maaltijden.

Lees ook: Nú aan de slag met voedselinformatie

3. Iedereen verantwoordelijk
De regels gelden voor alle schakels; de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de fabrikant maar ook bij de zorginstellingen. Fabrikanten en andere leveranciers moeten informatie beschikbaar stellen aan het ziekenhuis en het zorgcentrum zodat zij weer de eindverbruiker kunnen informeren.

4. Etiketten
In de nieuwe verordening worden de etiketteringseisen strikter dan ze tot nu toe zijn. Etiketten moeten duidelijker en begrijpelijker zijn om consumenten te helpen bij hun keuzes. Bedrijven moeten hun etiketten aanpassen aan nieuwe regels voor lettertype (minimale lettergrootte), kleur en contrast zodat de informatie goed leesbaar is.

5. Mondeling
Zorginstellingen mogen de informatie ook mondeling geven – de samenstelling van de maaltijden verandert immers regelmatig – maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de informatie altijd beschikbaar zijn en moet het voor cliënten duidelijk zijn dat ze om allergeneninformatie kunnen vragen. Dat kan bijvoorbeeld door te melden op de menukaart of een bord bij het buffet dat er schriftelijk of elektronisch allergeneninformatie beschikbaar is. Die informatie moet ook beschikbaar zijn voor de medewerkers en voor de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die toeziet op de naleving van de wetgeving.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels