nieuws

Dag koks, hallo besparing

Eten & Drinken

Een gerecht dat de koks in de keuken van het ziekenhuis hebben bereid, dat is toch waar iedere patiënt voor zou kiezen? Of is een maaltijd van een maaltijdleverancier net zo lekker? Medisch Centum Haaglanden kiest in ieder geval voor optie twee.

Dag koks, hallo besparing

Patiënten van Medisch Centrum Haaglanden krijgen sinds kort maaltijden voorgeschoteld die volledig koelvers worden ingekocht. Dat levert volgens het ziekenhuis een jaarlijkse besparing van 400 duizend euro op, terwijl de kwaliteit vooruit is gegaan.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Voorheen werkte de keuken van het MCH met een zogeheten ontkoppeld systeem, waarbij 75 procent van de maaltijdcomponenten werd ingekocht en de overige 25 procent zelf werd gekookt. Sinds maart van dit jaar levert Eetgemak uit Katwijk alle warme maaltijden voor MCH Westeinde en MCH Antoniushove, inclusief de speciale diëten.

Core business

Door invoering van het nieuwe maaltijdconcept moest het Facilitair Bedrijf afscheid nemen van een aantal personeelsleden. “We spannen ons maximaal in om hen te helpen een andere baan te vinden, het MCH is het aan de samenleving verplicht zo efficiënt mogelijk te werken”, aldus sectormanager Gastenservices Patrick Tettero. “Zorg is onze core business.”

Efficiënter

Per maart bleven alleen het portioneren van maaltijden, het afwassen en de voedingslogistiek over als taken, die bovendien efficiënter gebeuren dan voorheen. Zo heeft het ziekenhuis, door de samenwerking met Eetgemak, afscheid genomen van een tiental verschillende leveranciers. Dat maakt het voorraadbeheer een stuk eenvoudiger.
Verder zijn de bestelsystemen van het ziekenhuis en Eetgemak aan elkaar gekoppeld waardoor de inkoop efficiënt verloopt. Bovendien is de derving volgens het ziekenhuis teruggedrongen van 10 naar nagenoeg 0 procent.

Indirecte kostenreductie

De kwaliteit lijdt niet onder de uitbesteding van de maaltijden, zegt Tettero: “Integendeel, het is er beter op geworden.” Ook de Patiënten Advies Raad van het ziekenhuis ging akkoord met de nieuwe maaltijdleverancier.
Behalve een directe besparing in geld, heeft de samenwerking ook indirecte kostenreductie opgeleverd: minder overhead, minder onderhoud aan machines, minder contracten met leveranciers en minder energieverbruik. Tettero: “En die 400 vierkante meter die we nu over hebben, kan anders worden ingevuld door het ziekenhuis.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels